Ganske lidt sne ligger på vores tagsten her til morgen. Martin er – og har snart været længe – godt igang med klargøring til julepynt ophæng, men hvornår kan man pynte op til jul?
Hvornår kan man pynte op til jul?
Det er vel egentlig en personlig sag. Også alligevel. Traditionelt pyntede man først op til jul, til jul – altså til juleaften.
Hvorvidt det blev gjort den 23 for at være klar til alt juletamtam juleaften – eller om julepynt først kom op d. 24 december, det var vist en mere individuelt sag fra husstand til hudstand.
Sådan var det i hvert fald traditionelt. Alt i de gode gamle dag – et ordsprog, som mange forsøger at hive frem, årligt, til jul.
Det er dog vist de virkelig gamle dage, at julepynt først kom op til juleaften. Det er mere og mere normalt at julepynt kommer op i løbet af december. Og ja, flere og flere begynder at hænge julepynt op allerede i november.
Da jeg lærte Martin at kende, så var min “regel”, at julepynt kom om i løbet af december. Kasser med julepynt blev fundet frem 1. december – og som dagene skred frem, så kom mere og mere julepynt op. Samtidigt med at vinduer blev pudset, der blev gjort rent osv osv. Sådan er jeg vokset op med klargøring til julen – altså at det nærmest er en 24 dages klargøring til juleaften.
Sådan er Martin ikke vokset op med det. Alt julepynt var klar til 1. december. Selv alle småkager var bagt, julegaver skulle gerne være købt. Kort sagt. ALT – mener virkelig ALT – var klar til 1. december.
Del af forklaringen er måske, at Martin har fødselsdag 13 december – og en stor del af december, da Martin var barn, er gået med fødselsdag.
Traditionen holder dog ved. Og jeg må sige at jeg faktisk er ganske glad for denne nye tradition med at være klar med jule til december. En ting er at det giver langt længere tid til at gå og nyde julepynt og julestads. Noget andet er hele den ro, som sænker sig over december. Fra at december var en tid med mange ting, som skulle nåes, så er december pludselig blevet familietid. Vi tager på julemarked, vi har massevis af tid til at ses med venner og bekendte en spontan aften – nå ja, og der er ingen stress over julefrokoster osv.
Så ja, til spørgsmålet hvornår man pynte op til jul, så kan jeg på det kraftigste anbefale at sørge for at have pyntet op til december.
Jul på gården
En ting er dog at være klar til december. Andet er det, at alle forberedelser til at få pyntet op til december, dermed også er nødt til at starte langt tidligere.
Ugen op til december er der, hvor det pludselig begynder at blive synligt, at vi hører til dem der pynter op før december. Indtil da, så sker alle forberedelser mere i det skjulte.
Tidligere på ugen var jeg f.eks. i gang med at potte nogle små stedsegrønne buske i krukker. De skal bruges til Martins opsætninger af krukker, som han selvfølgelig også laver til jul.
Nuværende står der krysantemum, græsser og andre smukke efterårsfarver i krukker rundt i haven. Med den megen regn, så er det dog fint at de snart skiftes ud. Specielt krysantemum bryder sig ikke om alt den nedbør. Til december er farverne grøn og hvid – hvid fra massevis af juleroser, som netop nu står i stalden og bliver drevet til blomstring. Foruden 3 nye juleroser, som Martin lige har måtte eje. Vi har vist snart 20 krukker med juleroser. 11 måneder om året synes jeg, at det er tosset. I december synes, jeg at det er super hyggeligt – okay, januar er det også hyggeligt med juleroser. Men hej, sådan er det jo med de fleste blomster. Afrikanskelinjer blomstrer også kun i juli, agust og september – vi har noget mere arbejde med at beskytte dem og sikre deres overlevelse fra år til år.
Læs om drivning af juleroser i blomst til december her
Martin selv har allerede været igang med at binde vores adventskrans, hvilket mange nok vil sige er temmelig tidligt her midt november. Omvendt, hvorfor ikke – grannet er jo høstet for længst.
Førend vores adventskrans kunne bindet, så måtte den smukke efterårskrans med kastanjer lade livet.
Det var nu også okay, den trængte til at blive skiftet ud. Ellers været vildt flot. Egeblade, som var brugt som bund i kransen var endnu flotte, så Martin har blot bundet en ny krans af grans ovenpå.
Læs om efterårskrans med kastanjer her
Klargøring til jul og ophæng af julepynt
Synligt bliver vores julepynt ført den sidste uge af november. Julelys og sådan, venter vi med at tænde til 1. december – eller 1. søndag i advent, hvis den flader tidligere.
Forberedelserne starter som sagt langt tidligere. Vi plejer dog først at starte op med klargøring til december i løbet af november, hvilket så allerede der er løgn.
Drivning af juleroser til at blomstre til jul, sker i oktober. Samme er det med amaryllis, som allerede i juli måned sættes mørkt – for i oktober at blive pottet op, for at kunne nå i blomst til december.
Normalt har vi blomstrende amaryllis til omkring Martins fødselsdag. I år er noget dog gået helt galt, for at sige det pænt.
To amaryllis er allerede med knop, som er ved at springe ud. Det er jo nærmest en måned for tidligt. Bedste forklaring må være vejret, henover sommeren – det var jo både koldt og overskyet – hvormed løgene måske er sat i dvale langt tidligere end vi planlagde.
Nå! Blomsten er da ikke sprunget ud endnu, sker i løbet af en uges tid. Også står blomsten i et par uger. Så i år får vi amaryllis i fuld blomst til 1. december. Det er virkelig aldrig sket før.
Hov. Også opdager jeg lige, at jeg har afsløret mig selv ved at vise ovenstående foto. Der er sneget sig en julestjerne ind i stuen. Købt ganske billigt i går, og er den ikke skøn? Manglede lige en ny blandet til skænken, da tidligere plante pludselig er blevet angrebet af utøj. ØV! Så den er kommet ud og blive vasket af regnen.
Heldigvis er langt de fleste amaryllis løg endnu kun ved at spire frem, som det bør være. Så vi skal nu også nok få amaryllis i blomst senere i december.