Vil man gemme pærer til vinter, så handler det virkelig om at sørge for at vælge de ABSOLUT BEDSTE pærer – uden orm, huller, stød og andre skader. Dernæst at sikre vinteropbevaring af pærer frostfrit og med god luftcirkulation – og naturligvis køligt.
Succes med at gemme pærer til vinter
Tilbage i oktober måned – ca midt oktober – plukkede jeg en masse æbler (og pærer) fra havens frugttræer. De blev alle forsigtigt plukket, for at undgå stød og skader på frugten. Dernæst blev hver frugt vendt og drejet for at lede efter orm, huller eller andre skader. Dernæst vasket og lagt i gamle clementin kasser.
Æblerne holder ganske fint endnu. Og er faktisk kun blevet bedre. Nu er de sidste gemme pærer dog i så dårlig stand, at de må videre i systemet. De dur i hvert fald ikke længere som spisepærer. I hvert fald ikke til os, men vores kaniner vil elske at få de sukkerholdige frugter.
Det er faktisk også helt ok, at sæsonen for pærer nu er slut. Det er ikke en decideret gemmepære vi har gemt til vinter. Må sige at jeg ikke helt kender sorter, da det er et meget gammelt pæretræ. Jeg tænker dog det er en comise pære. Det er nu også ligemeget med sorten, de smager skønt. Og fungerer fint som spisepære frisk fra træet, samtidigt med at vi har god succes med at gemme pærer til vinter.
Vinteropbevaring af pærer: Hvordan gemmer man bedste pærer til vinter?
Vil man have succes med at gemme pærer til vinter – uanset om det er gemmepærer (også kaldet vinterpærer) eller andre spisepærer, så skal pærer opbevares som æbler. Det vil sige koldt og bedt også med luft og uden at de får frost. Disse vilkår formår vi at skabe i værkstedet, bagved de gamle tykke mure på bygningen.
Og at kunne spise friske pærer fra haven indtil midten – nærmere slutningen – af december, det er da ganske gode succes kriterier for at gemme pærer til vinter. Det betyder trods alt at vi har gemt pærerne i 2 måneder. Æbler er noget nemmere at gemme til vinter, men jeg synes 2 måneder længere sæson med friske pærer er ganske flot.
Jeg har dog sikret at sæsonen med pærer fra haven er langt forlænget endnu. Godt nok ikke med decideret friske pærer, men nær derhen af. Og mindst ligeså lækkert, trods nærmere en dessert end et mellemmåltid. Nemlig i form af syltede pærer.
Jeg sylter hvert år rigtigt mange pærer. Syltede pærer er virkelig en god måde at gemme pærer til vinter, såvel forår. I min optik den eneste måde, som det virkelig er muligt – og værd – at gemme pærer i længere tid. Mos med pærer er bare alt for sødt og vammelt (efter vores smag i hvert fald). Og ligesom det gælder med æbler, at de kan fryses friske – til f.eks. æblecrumble – så kan det altså ikke gøres også med pærer. Det bliver noget smat.