Stolt kavaler er virkelig en skøn sommerblomst – og en super nem sommerblomst. Stolt kavaler pasning handler nærmest blot om såning, og at klippe døde blomster væk. Og stolt kavaler er perfekt til tørke og varme.
Pæonbed med stolt kavaler
Vi kalder det vores pæonbed. Stendiget langs indkørslen er nemlig placeret helt perfekt og ideelt til dyrkning af pæoner.
Pæoner skal nemlig aldrig stå vådt. Og vil gerne have morgensol – og fuld sol resten af dagen. Det løses med stendiget, som skråner mod øst – altså morgensolen. Samtidigt sørger stendiget for at pæonerne aldrig står vådt – altså ved at pæonerne står på en skråning.
Pæonbed er det dog fra slutningen af maj, hvor de første bonderoser blomster, og indtil midt juli, hvor de sidste pæoner blomstrer. Resten af året er her alle mulige andre skønne blomster.
I foråret er her dækket af forårsløg – specielt mange tulipaner.
Her i juni, når pæonerne blomstrer skønnest, så suppleres af digitalis. Digitalis blomstrer helt til slut juli. Og fra midt juli suppleres blomstringen af massevis af floks, såvel en del violfrøstjerner – dannes nærmest en sky af pink og lilla henover bedet, når violfrøstjerne blomstrer.
Fra slut august og indtil frosten, så tager stolt kavaler over. Og det er netop stolt kavaler, som det skal handel om i dette blogindlæg. Mere præcis såning, beskæring og pasning af stolt kavaler
Pasning af stolt kavaler
Idag har jeg netop været igang med at plante stolt kavaler ud imellem de mange pæoner og digitalis. Det er nærmest, som at arbejde i junglen – og på savannen – samtidigt. For sikke et varmt vejr vi har idag. Må næsten være den varmeste dag. Det tror jeg.
Nogle af planterne har allerede sat knop. Og er klar til at blomstre. Jeg klipper dog alle knopper væk, for at planten bruger energi på rødder – her i starten. Ved at klippe stolt kavaler lidt, af og til, så sikres desuden en god forgrening. Og dermed flere blomster til august.
Læs om beskæring af stolt kavaler
Mange vil måske tænkte, at det er tosset at plante mere ud i haven, når det er så varmt og tørt. Det er det måske også. Haven passer vi dog fortsat. Vi vander dog ikke pæonbedet. Pæoner behøver ikke ret meget vand for at trives – pæoner trives faktisk super godt med denne varme.
Digitalis hænger lidt, men sådan må det være. De sås på ny, hvert år – så dør der en digitalis eller to, så går det nok.
Stolt kavaler behøver dog nærmest ingen vand. Den trives netop rigtig godt med varme og tørke. Det er da også derfor at vi har den her på stendiget. Stendiget bliver voldsomt tørt henover sommeren. Det ligger i fuld sol – og når vi ingen udsigt har til vand, så må plantes derefter.
Såning af stolt kavaler
Såning af stolt kavaler starter jeg op med tilbage i marts måned. Det virker måske temmelig tidligt for en sensommerblomst. Stolt kavaler blomster godt nok først til august – sådan rigtigt – blomstringen begynder allerede i juli. Den helt store blomstring kommer dog først til august, hvis man husker at klippe afblomstrede blomster væk.
Men altså, det virker måske tidligt med forspiring af stolt kavaler i marts. Stolt kavaler har dog behov for temmelig meget lys, for at trives – og virkelig sætte mange blomstrer. Derfor er det en rigtig god ide at komme tidligt igang. De første 3-4 uger går jo alligevel med at frøet spirer frem. Så først fra slut april, at planten rigtigt er vokset til og behøver lys – og det har vi slut april.
Med masser af lys i april, maj og juni, så sikres dannelse af massevis af blomsterknopper til blomstring i efteråret. I hvert fald energien i planten til det. Sår man først i maj, så risikerer man at blomstring er slut allerede i september. Det er jo bare ærgerligt, når man kan få blomster helt til december – ganske enkelt ved at så tidligere.
Lad mig lige gentage. Vander ikke efter udplantning. Hverken lige efter eller senere på sommeren. Stolt kavaler skal nok klare en tør sommer. Jeg vandede dog planterne før udplantning. Det vil sige dagen før, for at jorden i potterne er fugtig – og planten dermed har lidt vand til at starte op med, det nye voksested.