Tryk "Enter" for at gå til indhold

Smuk vinterGRØN takshæk

Taks er en skøn stedsegrøn hæk – eller stedsegrøn busk, hvis man ikke klipper. Skal taks stå flot vintergrøn, så skal den rette pleje til… Uden får taks gullige nåle om vinteren.

Stedsegrøn hæk

En stedsegrøn hæk har den fordel at være smuk hele året rundt.

Misforstå mig ikke. Jeg er enormt glade for bøgehæk, trods bladene visner og bliver brune i efteråret.

Jeg er netop enormt glad for bøg – og andre løvfældende hække – fordi jeg får glæde af årstidens skiften. Jeg elsker at opleve min bøgehæk springe ud om foråret.

En stedsegrøn hæk er dog fantastisk, til at sikre grønt i haven også om vinteren. Så det hele ikke bare bliver brunt og trist. Kirsebærlaurbær er en meget populær stedsegrøn hæk, fortiden. Personligt er jeg ikke så stor fan af kirsebærlaurbær – jeg synes bladene er for stor til en hæk, men det er en smagssag.

Taks er jeg dog KÆMPE fan af. En takshæk er dog også en dyr fornøjelse, da taks koster en del. I haven har vi brugt takshæk, som ruminddeler – det fungerer rigtig godt.

Læs om plantning af takshæk

Har man taks i haven – måske en takshæk – så vil man måske opleve at taks får et gulligt skær om vinteren. Og derfor kan man ikke lide taks, da det ikke er særligt pænt.

Hvorfor bliver taks gul?

Lad mig starte med at vise forskellen på en grøn takshæk og en takshæk med det gullige skær.

Kontrasten er stor ik? Billederne er taget med få minutters mellemrum – på samme dag, denne uge.

Og ja, billederne er taget her i haven. Det ene foto viser en nyplantet takshæk – plantet i foråret. Det andet foto – den flotte grønne takshæk – viser en 2 år gammel takshæk. Her har planten fået den rigtige pleje i sensommeren, for at sikre en smuk stedsegrøn hæk hele vinteren.

Forklaringen på, hvorfor taks bliver gul, handler nemlig om forkert pleje. Eller rettere sagt mangel på gødning.

OBS: En nyplantet takshæk skal ikke have gødning, men skal bruge det første år på at etablere rødder – og blot passes med vand. Derfor vil taks også være gullig den første vinter, som det ses på foto.

For at undgå taks bliver gul om vinteren, så skal der i august gives gødning. Derved sikres at taks står smuk grøn, hele vinteren. Jeg giver en kvart håndfuld NPK gødning pr meter – svarer vel til ca. 1-2 spsk. pr meter.

Hvorfor bliver taks brun?

Mange vil sige at taks bliver brun om vinteren – fremfor gul. Kigger man efter en ekstra gang, så vil man dog opdage at nålene har et klart gulligt skær.

Til venstre ses de gule nåle på taks. Til højre ses en takshæk, som har fået gødning i august – og står smuk mørkegrøn. En rigtig flot stedegrøn hæk til haven, henover vinteren – grøn, som taks netop skal være det.

Opleves det at taks bliver gullig eller at taks bliver brun i løbet af foråret og sommeren, så handler det oftest om for meget vand eller for lidt vand. Er jorden meget våd, så tilføj sand for bedre dræn. Er jorden meget tør, så kan vandet – taks tåler dog meget tørke og jeg ville aldrig vande en etableret hæk (første sommer – måske også anden sommer – bør taks dog ikke udtørre, men skal vandes).

Når taks har det godt. Altså er plantet korrekt med godt dræn. Og der sikres gødning i august, så stor en takshæk som en smuk stedsegrøn busk og hæk i haven. Med denne kraftig mørkegrønne farve, som bare er LÆKKER.

Udover gødning i august, så behøver taks ikke gødning. Gødning i august har desuden intet for trivsel at gøre, men handler blot om at sikre en flot grøn hæk hele vinteren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *