Tryk "Enter" for at gå til indhold

Opdatering af det pink bed

Det har længe været planlagt at opdatere det pink bed. Sikre længere blomstring – og kontinuerlig blomstring i bedet. Da tidspunktet til hvornår man kan plante pæoner ud, er bedst i efteråret. Når det drejer sig om planter, så har jeg ventet til nu.

Det pink bed i haven

Faktisk er det nok mere korrekt at sige den pink have. Her er nemlig to store pink bede, flankeret af to store bede med pink og hvide nuancer. Og endnu et meget stort bed med pink og lilla nuancer.

Bedene, som skal opdateres er de helt pink bede. Her er kun pink blomster. Hvert bede er på 4,5×4 meter.

I foråret står her hundredevis af pink tulipaner. Ved valg af forskellig blomstridstid for tulipaner, så er her tulipaner fra ca. 10 marts og indtil starte af maj.

Se fotos fra de mange pink tulipaner her

I løbet af maj – når tulipanerne begynder at afblomstre – så tager løjtnantshjerte over. Denne fantastiske staude spirer frem allerede i løbet af april og dens flotte grønne blade står smukt og omkranser tulipanerne.

I juni begynder bedets roser at blomstrer. Og fra slut juni – start juli – så suppleres roserne af ridderspore.

Det er dog også i starten af juli og indtil slut juli, at problemet for det pink bed opstår. Løjtnantshjerte klippes ned, og roserne første blomstring slutter midt juli. Og trods mange ridderpore, så bliver bede lidt tomme. Det skal nu opdateret med plantning af nogle tidlige pæoner.

Slut juli suppleres ridderspore af pæoner. Helt præcis Sarah Bernardt, som vist er en af de mest kendte pæoner. Det er dog også en meget sen pæon, hvilket jeg ved anlæg af bedet havde fejl beregnet mig lidt på.

Derfor skal en del af Sarah Bernardt pæonerne graves op. Og give plads til en tidligere pæon. En af mine favorit pæoner, Angel Cheeks, som blomster omkring pæont henover hele juli. Faktisk begynder Angel Cheeks allerede at blomstet slut juni, som passer helt perfekt til at lukke hullet for “mangel” på blomster i det pink bed – og sikre en kontinuerlig blomstring hele sæson.

August tager solhat over, samtidigt med anden blomstring af roserne. I september suppleres blomstringen af hjortenstrøst, som står smukt indtil december – sammen med roserne. Ved at klippe ridderspore ned i slutningen af juli, så får vi også endnu en blomstring af ridderspore i løbet af september-oktober.

Plantning af pæoner

Tilbage i foråret var jeg ved at dele nogle pæoner. Helt præcist deling af en ældre Angel Cheeks pæon, som jeg vidste skulle bruges til at supplere de pink bede.

Hvornår kan man plante pæoner ud? pæon plantning knold

Der er to tidspunkter på året til deling af pæoner – foråret og efteråret. Jeg vil anbefale foråret, hvis vi taler en sådan voldsom deling. Altså en deling, hvor man virkelig vil have et maksimalt udbytte – og derfor vælger at klippe og skære i ens pæon knolde, for at få delt mest muligt.

I efteråret kan man dog tage den lidt lettere deling, hvor man lader planten deles i de dele pæon knolden selv deler sig i.

Hvis det giver mening. Håber jeg, at det gør. I bund og grund, så deler en pæon knold sig helt af sig selv, når man graver den op. I efteråret planter man, pæon knolde, som de naturligt deler sig. Og skal helst ikke klippe for meget i knoldene.

Når man taler plantning af pæoner, så opstår hurtigt spørgsmålet “hvornår kan man plante pæoner ud i haven?”

Nu er det tid til at få plantet de mange nye planter ud i de pink bede.

pæon pæoner efterårsfarver plantning deling

Først skal jeg dog lige have gravet nogle af de mange Sarah Bernardt pæoner op, så der bliver plads i bedet til plantning af de nye pæoner.

Hvornår kan man plante pæoner ud?

Samtidigt med snak om plantning af pæoner, så skal også besvaret et klassisk spørgsmål “hvornår kan man plante pæoner ud i haven”

Det hurtige svar er: hele året.

Det lidt længere svar er, at det handler om hvorvidt man taler pæon planter eller pæon knolde.

Sidst nævnte er den langt billigste måde at købe pæoner på. Pæon knolde bør lægges i foråret. I løbet af april måned.

Som tidligere nævnt, så er det ligeledes i foråret – april måned – at man kan foretage den kratige deling af pæoner. Så tingene hænger sammen. I april vil man se at alle pæoner har skudt øjne op. Der er det tid til deling. Og man kan dele, så kraftigt at der kun er ét øje pr pæon knold.

En pæon knold kan ofte købes til 30-50 kr for en klassiker som Sarah Bernards, hvorimod en decideret pæon plante hurtigt koster 90-150 kr. (mere sjældne og specielle pæoner, sælges nemt for 500-750 kr for en knold)

Skal man plante mange pæoner i haven, så er det altså værd at gå efter pæon knolde. Etableringen er mere eller mindre ligeså hurtig, som en pæon plante.

Pæon planter har dog den fordel at kunne plantes hele året. Efteråret er dog det bedste tidspunkt til plantning af pæon planter, da der i efteråret sjældent mangles vand (det klarer vejrguderne for).

Tid til udplantning af pæoner i haven

Eftersom det rigtig tidspunkt til, hvornår man kan plante pæoner ud i haven, ikke harmonerede med blomstringen af pæoner. Og dermed at kunne se, hvor de planter der skulle graves op i det pink bed – og hvilke der skille blive.

Har vi haft en våd sensommer, så visner pæoner desuden hurtigt ned i efteråret. Det har vi dog ikke haft i år, men det kunne jeg jo ikke vide i juli.

I juli måned var jeg derfor rundt med en lille snor og binde på mine stativer til støtte til pæoner, for derved at mærke hvilke pæoner der skulle graves op.

For at sikre en bedre fordeling i bedet, så placerede jeg – tilbage i juli – også en række pinde med pink snor, rundt i bedet. Og dermed afmærkede hvor der skulle plantes nye pæoner.

pæon pæoner efterårsfarver plantning deling

Arbejdet gik derfor nemt nu, hvor tidspunktet til planting af pæoner er helt ideelt, med at få gravet pæoner op. Og dernæst plantet de mange pæoner, som jeg tidligere på året havde lavet.

Deling af pæoner og hvornår man kan plante pæoner ud

De mange pæoner, som graves op, skal naturligvis deles. Jeg kunne vælge at plante direkte ud i haven. Det gør jeg dog ikke. Jeg vælger at potte op og gemme planterne til at kunne plante pæon planter ud igen til næste efterår.

Deling af pæoner vender jeg retur med i et senere blogpost.

For nu vil jeg blot fremhæve forskellene ved plantning af pæon knolde og plantning af pæon planter.

Pæon knolde skal plantes, så de kun dækkes af 2 cm jord. ENDELIG ikke mere, da de ellers ikke vil blomstre. Plantning af pæon knolde gøres i foråret.

Plantning af pæon planter, som jeg planter nu, skal plantes i PRÆCIS samme højde som knolden stod i i potten. Hverken mere eller mindre. I potten er det jo netop sikret at knolden er 2 cm under jorden. Planter jeg lidt dybere, så risikerer jeg at pæonen ikke vil blomstre.

Det er altså ret vigtigt at være opmærksom på at plante pæoner korrekt. Det er ærgerligt at vente mange måneder for blomstring og opdage at der ingen blomster kommer.

Lad mig desuden pointere at først blomstring, ofte er noget sparsom. Både ved plantning af pæon knolde og planter. Anden blomstring – altså andet år – er blomstringen noget bedre. Det er dog helt normalt at det først er tredje år, at blomstring virkelig er noget ved.

Vil man forsøge at snyde sig til tidligere blomstring, så skal man købe store pæoner. Altså pæoner der har stået i en potte i 12-24 måneder. Derved har pæon knolden etableret sig i potten, og blomstring burde være pæn allerede efter 6 måneder (når plantet i efteråret).

Det er dog også temmelig dyre planter, hvis man skal købe så store planter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *