Skimmia er en virkelig god plante til krukker. Dyrkning af Skimmia i krukker er desuden ganske nemt, når man blot husker et par småting i forhold til pasning af skimmia.
Smuk stedsegrøn plante til krukker
Vil lige dele en af mine absolut favorit planter til krukker her i november. Rettere sagt min favorit plante til krukker om vinteren. Det er skimmia.
Nu skrev jeg krukker om vinteren. Og når vi taler planter til vinterkrukker, så burde jeg måske anbefale små juletræer, cypres, sukkertop eller andre af de – EKSTREMT populære – planter til krukker om vinteren. Det gør jeg dog ikke.
Ikke fordi jeg ikke er vild med nåletræer. Problemet med nåletræer er dog, at de ofte kun overlever 2, hvis ikke blot 1 sæson i en krukke. Nåletræer er flotte i krukker, men virkelig ikke praktiske. Medmindre man vil købe nye planter hver eller hvert andet år.
Her på matriklen er vi stor fortaler for genbrug. Vi udskifter løbende vores opstillinger af krukker, men de forskellige planter genbruges igen og igen – år efter år – og gemmes, indtil det er deres tur til at pynte igen, bagved stalden.
Modsat er dyrkning af skimmia i krukker virkelig holdbar. Den klarer sig fint år efter år.
Skimmia – også kaldet Vinterbær
Førend jeg kommer til min guide til dyrkning af skimmia i krukker, såvel pasning af skimmia, så vil jeg lige tilføje at Skimmia også kaldes Vinterbær. De seneste år er kommet ganske mange sorter og varianter.
Førhen var det kun den rød-lille skimmia, som var til at skaffe. Idag findes skimmia i både en version med hvide blomster, grønne blomster – såvel flere versioner med fokus på bær, fremfor blomster. Jeg har også set en skimmia uden bær eller blomster, men bare med blade.
Der er også begyndt at dukke flere størrelser op, så man nu kan få både de kæmpe store skimmia – som vi har set i mange år – mindre versioner, som er noget billigere. Og opstammede, såvel forgrene træer.
Så ja, min begejstring for Skimmia er jeg næppe ene om. Det er en mere og mere produceret plante. Det er virkelig også bare en fuldstændig fantastisk plante til krukker. Skimmia er stedsegrøn. Det er en fuldt hårdfør plante, som i krukker står flot hele vinteren med store blanke blande.
For sorterne med fokus på blomster, så sættes knopperne til blomster i efteråret – så planten hele vinteren står med de smukke knopper. Og de blomstrer i foråret. Helt utroligt flot. Og ja, dermed bliver Skimmia i krukker ikke kun en vinterblomst, men også en smuk plante i forårshaven.
Nå ja! Og Skimmia står flot grøn hele sommeren, så kan fint pynte i en krukke på terrassen hele året.
Dyrkning af Skimmia i krukker
For succes med dyrkning af Skimmia i krukker, så er det dog vigtigt at vide to ting:
- Skimmia er en surbundsplante.
- Skimmia foretrækker skygge – og bryder sig ikke om at stå i fuld sol.
Første punkt er afgørende for at sikre optimal pasning af skimmia, ikke mindst i krukker. Der kan altså ikke plantes i almindelig havejord, men skal sikres en surjord på ca 4. Det er præcis det samme med rhododendron. Faktisk skal skimmia og rhododendron passes på samme måde, for at få succes med planterne – såvel sikre at planten trives og ikke dør i krukken.
Andet punkt med skygge gør, at vi stiller krukker med Skimmia frem her i november og indtil april-maj måned. I denne periode står vores skimmia i gårdspladsen, på terassen og hvor vi nu ellers har krukker – rettere sagt laver vores vinteropstillinger af krukker.
Resten af året gemmer planterne bagved stalden, hvor de står i skygge – delvis sol.
Ved plantning af skimmia i krukker, så sørg desuden for godt dræn. Skimmia bryder sig ikke om at stå og soppe i vand, trods det er en skovplante. Vi lægger potteskår over hullet i bunden af en potte og fylder krukke halvt op med jord og grus. Planter ovenpå i en jord tilsat godt med træsflis af juletræer, for at sikre en god sur jord.
Efter plantning af skimmia, så dækkes jorden med træflis af juletræer. Barken på nåletræer er med til at sikre en sur jord. Og dermed undgår vi at bruge spagnum, men skaber en sur jord med almindelig havejord.
Vi gør det samme med rhododendron. Dækker løbende med træflis på jorden omkring vores rhododendron. Træfliset laver vi selv, af juletræer vi fliser hvert år – efter at fårene har spist nålene.
Det er nærmest en fast tradition, at vi overtager juletræer fra alle naboer – til glæde for vores får, som grøn snack i første omgang. Dernæst til glæde for havens surbundsplanter, når de toppes op med træflis lavet af juletræer.