Franske anemoner er geniale i buketter, ligesom ranunkler. Og dyrkning af franske anemoner er en perfekt blomst til skærehaven for at skabe overgang fra forårsblomster til sommerblomster.
Franske anemoner
Jeg må vist hellere starte med at sige, at franske anemoner er en af de nyere blomster i skærehaven. Jeg har kun haft den en sæson. Jeg har dog flere års erfaring med dyrkning af ranunkler – og fremgangsmåden med dyrkning af franske anemoner og ranunkler er ens.
Og nu har jeg netop lige lagt anemone knolde i jorden. Det er nemlig blevet så koldt, at det er tid. Og samtidigt med at jeg har lavet en komplet guide til dyrkning af ranunkler, så tænkte jeg at lave min guide til dyrkning af franske anemoner til buketter.
Få min guide til dyrkning af ranunkler
Præcis som med guiden til ranunkler, så vil jeg løbende opdatere igennem de næste 12 måneder. Så denne guide til dyrkning af franske anemoner bliver en grow-a-long, eller hvad vi nu skal kaldet det på dansk – måske “dyrk franske anemoner med mig”.
Anemoner i haven
Førend jeg kommer med min guide til dyrkning af franske anemoner, så vil jeg lige nævne at der findes MANGE forskellige anemoner. Faktisk er anemoner en del af ranunkel familien, hvilket igen forklarer hvorfor dyrkning af ranunkler og dyrkning af franske anemoner er så ens.
De fleste kender sikkert de smukek hvide anemoner, som blomstrer i foråret. Præcis som de fleste sikket har sunget sangen “den blå anemone” fra højskolesangbogen.
Det er også en skovanemone – en blå sort er almindelig i nogle dele af Danark, fx på Sjælland og Fyn, på Bornholm, Lolland-Falster, og i Nord og Østjylland.
Den hvide skovanemone er dog klart den mest almindelig. Her i vores område er den ganske normal. Alt skov er dækket af hvide anemoner i foråret. Vi har sågar hvide anemoner i haven, som har forvildet sig herind.
ELSKER skovanemoner. De er simpelthen så fantastisk smukke, når de fylder hele skovbunden i foråret og fortæller, at nu er sommeret snart på vej.
Skovanemoner er ganske små. En buket skovanemoner har 7-10 cm stængler, så ikke meget buket over. Her er Franske Anemoner noget sjovere. Franske Anemoner bliver 30-40 cm høje.
Vel at mærke, hvis man sørger for korrekt dyrkning af franske anemoner. Det vender jeg lige retur til, for det er netop hele pointen med blogindlægget her – at sikre langstilkede franske anemoner til buketter.
Franske anemoner holder desuden rigtig længe i en vase, præcis som ranunkler. Så virkelig en fantastisk blomt til buketter.
Lad det forresten hurtigt blive sagt, at trods navnet “Franske Anemoner”, så er alle sorter – idag – ikke fra franskrig. Specielt irland og england har gjort et ENORMT stort udviklngsarbejde af franske anemoner. Og det er da også meget mere normalt med dyrkning af anemoner i England. Det begynder dog at tage indtog i Danmark – og franske anemoner ses oftere og oftere brugt i buketter, specielt i det tidliger forår.
Det er da også pludselig blevet ganske nemt at få fingre i knolde af franske anemoner. Hvor det førhen var nærmest umuligt.
Langstilkede Franske Anemoner til buketter
For at anemoner er relevante at fokusere på i skærehaven – altså som dyrkning af franske anemoner til buketter – så skal det være de langstilkede. Alle franske anemoner får 30-40 cm lange stængler, under de rigtige vækstbetingelser.
De forkerte vækstbetingelser, som desværre nemt – og ganske ofte – opstår, følger man bare dyrkningsvejledningen for Franske Anemoner. Disse anbefaler nemlig oftest at lægge knoldene i foråret eller tidligt i februar.
Forklaringen til denne vejledning er formentligt at de franske anemoner ikke tåler frost – endnu mindre tåler den megen nedbør vi får henover vinteren. Knoldene rådner ganske enkelt væk.
Resultatet er dog at planten ikke får den tiltrængte kuldeperiode, hvilket resultater i at stænglerne bliver 20-30 cm lange. Nærmere 20 cm, hvormed planterne står som små bunddække planter. Virkelig ikke ideelt.
Det samme kan faktisk ske med tulipaner, hvis de ikke lægges i efteråret. Og dermed får en lang kuldeperiode. Det kan resultatere i nogle mærkeligt kortstilkede tulipaner. Og ja, det samme sker med ranunkler.
Løsningen er ganske enkelt at lægge Franske Anemoner i efteråret. Præcis som man gør med ranunkler, tulipaner og andre forårsløg – eller knolde om man vil. Næppe nogen der vil lægge tulipanløg i marts og forvente en storslået blomstring i april.
Samme med lægning af franske anemoner og ranunkler. De skal lægges i efteråret, for at sikre en storslået blomstring i foråret. Både med længst mulige stængler på blomsterne, såvel flest mulige blomster — en enkelt knold leverer nemt 5-7 blomster, ligesom ranunkler gør det.
Da anemoner er i familie med ranunkler, så gælder desuden de samme vækstbetingelser. Når temperaturen bliver over 22 grader, så stopper væksten. og i løbet af juni får vi ganske hurtigt disse temperaturer – nogle år sker det allerede i løbet af maj, hvilket giver en kort sæson med ranunkler og anemoner.
Ideelt blomstrer anemoner i løbet af april og maj. Slut april er tidligt vi har oplevet blomstring. Førend blomstringen rigtigt er igang, så er vi start af maj. Til denne tid er de fleste tulipaner og andre forårsløg ved at takke af, så anemoner og ranunkler er en PERFEKT overgansk blomst til buketter, før sommerblomster tager over.
Guide til dyrkning af franske anemoner
Nå! Lad os ikke bruge mere tid på en masse indledende skriveri. Lad os komme til sagen.
Nemlig at få lagt nogle franske anemoner i jorden. Det hele starter med forspiring af knoldene. Jeg gør det her i efteråret, for at sikre ekstra tidlige blomster – såvel sikre kraftigere planter, med ekstra lange stængler.
Forspiring af franske anemoner
Der er flere forskellige måder til forspiring af franske anemoner. Nogle lægger bare knoldene i jord, andre pakker knoldene i våd køkkenrulle og lægger på en radiator. Jeg gør det noget mere simpelt. Rettere sagt, så gør jeg stort set, som jeg gør med ranunkler. Det fungerer og jeg har god kontrol over at det ikke bliver for vådt.
Iblødsætning af franske anemoner
Første trin i forspiring af franske anemoner er iblødsætning. Vække knolde til live, om man vil.
De små knolde er ganske tørre og virker helt tosset at der kan være liv i disse små knolde.
Ovenstående foto viser franske anemone knolde før og efter, at de har ligget i vand i 24 timer. 12 timer er nok, men jeg synes 24 timer gør det bedre.
Bemærk at ranunkler kun lægges i blød i 3-5 timer. Franske anemoner skal altså ligge i vand noget længere tid.
Ligger knoldene i vand i længere tid, så gør det nu heller ikke noget. Blot sørg for at skifte vandet hver 12 time. Der kommer en del slim på overfalden, som skal væk.
Efter knoldene har ligget i vand, så er det blot at lægge knoldene i jord.
Såjord til dyrkning af franske anemoner
Jeg laver en såjord til franske anemoner af lige dele sand og lige dele så- og priklejord. Sandet er en 0-8mm grus, så med ganske store sten i, faktisk. Dettte sikrer godt dræn. Noget af det værste for anemoner er nemlig at stå i vand. Det skaber råd.
Jeg fylder såbakker halvt op med jorden til dyrkning af franske anemoner, og lægger ganske enkelt knoldene ovenpå jorden.
Dæk med jord og sæt planteskilt ved, så man kan genkende sorter fra hinanden. Og viola, det var det.
Lad endelig værre med at begynd at vand jorden. Knoldene er allerede gennemfugtede, så ingen grund til ekstra vand nu og her. Blot dæk jorden med plastik og stil såbakkerne i drivhuset.
Og vent. Forspiring af franske anemoner går langsommere end forspiring af ranunkler, så forvent 3 uger førend der begynder at være skud.
Gentager lige, lad værre at tænk på vand. Det er slet ikke nødvendigt endnu. Det er først et fokus, når planterne er spiret frem og plastik er taget af jorden. Til den tid er det MÅSKE nødvendigt med vand, hvis det er solrigt og tørt i drivhuset. Men pas endelig på med for meget vand. Specielt om der er udsigt til nattefrost.
Overvintring af Franske Anemoner i drivhus
Det er idag fredag d. 6. december. Tænkte det var tid til en opdatering på dyrkning af de Franske Anemoner – rettere sagt en opdatering på forspiring af Franske Anemoner.
Anemone knolde blev lagt i jorden tilbage i starten af november. De spirer ganske langsomt, men nu efter lidt over en måned er de første spirer ved at folde deres blade ud. De sidste skal nok følge trop, men det kræver tålmodighed med forspiring af anemoner. Det tager tid, når dyrkning af franske anemoner sker henover vinteren – i et uopvarmet drivhus – som denne guide netop handler om.
Siden lægning af knoldene, så har vi haft både snevejr og ganske hård frost. Vi havde temperaturer helt ned til -7 grader. Heldigvis var drivhuset dækket af et god lag sne, som værn mod den hårde kulde. Og trods nattefrosten stod på i flere dage i træk, så var det heldigvis kun en enkelt nat med så lave temperaturer.
Omskiftet i vejret kom helt pludselig. Da sneen fald talte alle om, at det ville være væk samme dag. Vi endte så med sne og frost i en uge. Det var ikke lige planlagt – ellers havde jeg dækket planterne med fiberdug, for at beskytte.
For ikke at afkøle drivhuset, så undlod jeg at åbne ind til drivhuset. Planterne giver også en ganske stor mængde varme fra sig, når de står tæt sammen. Og det gør de i vores lille drivhus. Her er proppet med efterårssåede planter, på denne årstid.
Heldigvis klarede planterne kulden. Det havde jeg nu også forventet, da Franske Anemoner faktisk tåler en del frost – trods de ikke tåler at stå med frost i længere periode. Beskyttelsen fra drivhuset – og det tykke lag sne – sikrede dog at planterne klarede frosten.
Lavede en lille video efter frosten, hvor jeg viser at alle planter i drivhuset har det godt. Videoen kan ses på vores instagram. Og lad mig da samtidigt anbefale at følge os på instagram. Der kommer vi med mere nu og her opdatering, hvor bloggen er mere generel guide.
Se video af de franske anemoner her
Vanding af franske anemoner om vinteren
Det er ikke kun med forspiring af franske anemoner, at der behøves tålmodighed ved dyrkning af franske anemoner. Der skal også tålmodighed til med vanding.
Måske mere korrekt at sige mådehold – som er et herligt ord her i julen (trods det er svært).
Mådehold er virkelig ikke en evne jeg evner ret godt. Det vil Rune nok skrive under på. Vil ikke sige at jeg er maksimalist, men hellere det end minimalist. Julepynten får aldrig for lidt. Vi har juletræer i snart alle rum. Og antallet af julelys får altid et nøk op, år for år… Tjek vores instagram for mere information om vores jul på Nymølle.
Når vi taler mådehold, så skal det ikke være nogen hemmelighed at jeg har druknet min del af planter. Den største planters død – her på matriklen – skyldes ikke frost, men mit forsøg på “kærlighed”. Som jeg til planter åbentbart viser ved at vande. Så tror mig, når jeg siger. I tvivl, så undlad at vande. Det er bedste råd til vanding – specielt ved vanding af franske anemoner.
Franske Anemoner må aldrig tørre ud . Omvendt må planterne heller aldrig stå i vand. Jeg kan tilføje at jeg endnu ikke har vandet de franske anemoner til forspiring. De blødlagte knolde blev lagt i let fugtig såjord, blandet med grus.
OBS: Bemærk at jeg IKKE havde ladet såbakker stå i vand, forud, som jeg normalt vil gøre ved forspiring. Knoldene havde jo lagt i vand, så var totalt gennemvædede. Jorden havde derfor kun den fugtighed, som jord nu har – når det kommer af en pose med såjord.
Jeg har desuden absolut ingen planter om at vande foreløbig. Nu vender jeg blot på at de mange planter spirer frem. De første blade er ved at spire frem på de første fremspirede planter. Mange såkamre har endnu ikke vist nogen tegn på liv, men det skal nok komme. Plejer at have fuld spiresucces med Franske Anemoner, når de blot får tålmodighed til at vokse langsomt frem.