Tryk "Enter" for at gå til indhold

Svenske kanelbullar eller danske kanelboller?

Kanelbullar og kanelboller lyder måske ens. Der er dog stor forskel på svenske kanelbullar opskrift og klassiske danske kanelboller – også kaldet kanelsnegle. Min favorit er uden tvivl de svenske kanelboller.

Hvad er forskellen på svenske kanelbullar og kanelsnegle?

En kanelsnegl (eller kanelbolle) er et bagværk af mel, mælk, sukker, kanel og gær. Det er i hvert fald en hurtig opsummering af hvad den klassisk kanelsnegl, som mange kender den her i Danmark.

En hurtig tur over Øresund, så vil man dog hurtigt opdage at svenskerne også har deres version af kanelsnegl – rettere sagt en svensk kanelbullar.

Kanelbullar har sågar sin egen dag i sverige – 4 oktober er kanelbollens dag. De hylder virkelig kanelbollen i Sverige.

Ved første øjekast vil en svensk og dansk kanelsnegl se ens ud. Umiddelbart er ingredienserne da også samme – næste, da en svensk kanelsnegl indeholder kardemomme.

Der er dog nogle opskrift forskelle, som gør at det færdige resultat er temmelig forskelligt.

Den danske kanelsnegl opskrift har f.eks. meget fokus på hævning allerede før formning af kanelsnegle – det er helt modsat med en svensk kanelbullar opskrift, hvor ønsket netop er at hævning først sker senere. Resultatet er en langt mere sej bolle, fremfor den meget luftige danske kanelbolle.

Dertil kommer, at en svensk kanelbulle indeholder virkelig meget krydderi. Der er f.eks. tilsat kardemomme i dejen, ligesom der i fyldes er tilsat ENORMT store mængder kanel. Til samme mængde dej, så bruges 5-6 gange så meget kanel i svenske kanelbullar opskrift.

Fyld til svenske kanelboller røres desuden med majstivelse, for at sikre et tørt fyld – modsat det danske fuld til kanelsnegle, som har konsistens af smør. Fyld til danske kanelsnegle er da også bare rørt af kanel, sukker og smør.

Nå ja! Også er der det visuelle udtryk. Næppe nogen i Danmark som vil servere en kanelsnegl uden et lag af glasur. Så ville man nok istedet bage kanelsnurre, som oftest serveres uden topping.

Svenske kanelbullar pyntes oftest med drys af perlesukker.

Svenske kanelbullar opskrift

Kanelbollensdag er godt nok i oktober. Nu nærmer jule sig dog – og (i hvert fald for mig) så er kanelbullar en del af forberedelsen til jul. Duften af kardemomme, kanel og friskbagt brød er bare noget så skøn. Ved at være en tradition af jeg bager kanelbullar samme dag, som vi pynter op til jul. Kan kun anbefale at indføre den tradition. Det giver bare en fantastisk skøn duft af jul i hele huset.

Opskriften på svenske kanelboller er ganske nem.

Til en portion på ca 20 store svenske kanelboller – eller 30 mindre – skal bruges:

  • 14 g tørgær (25 g frisk gør kan bruges – og udrøres i så fald blot i den kolde mælk)
  • 5 dl mælk (vil anbefale sødmæk)
  • 150 g sukker
  • 850 g mel
  • 2 tsk kardemomme
  • 200 g smør (ved rumtemperatur = tag smør af køleskabet 2 timer før bagning) skåret i terninger.
  • 1 tsk salt

Fyld til svenske kanelboller består af:

  • 200 g smør (ved rumtemperatur)
  • 200 g sukker (helt almindelig hvid sukker – endelig ikke farin, som oftest bruges i danske kanelsnegle)
  • 1 spsk majstivelse
  • 25 g kanel (det er temmelig meget kanel, men lad værre at spare!)

Bagning af svenske kanelboller

Jeg bruger tørgær, da det bare er nemmest. Holdbarheden er langt længere, så jeg altid kan sikre gær i køleskabet.

Afmål mel, kardemomme, sukker og tørgær. Rør det sammen og tilsæt under omrøring mælken. Jeg bruger en røremaskine, men dejen kan også røres i hånden – og senere æltes i hånden. Det går dog langt nemmere med røremaskine.

Start med at rør dejen sammen på røremaskine ved lav fart i omkring 5 minutter. Dejen vil se temmelig hård og tør ud på nuværende tidspunkt.

Øg hastigheden på røremaskine og tilsæt smøret langsomt – 2-3 terninger smør af gangen.

Når alt smøret er godt inkorporeret i dejen, så tilsæt salt og fortsæt med at røre dejen i 10 minutter ved medium til lav hastighed.

Dejen skal nu være temmelig elastisk, skinnede og let klistret. Dejen skal dog ikke hænge fast ved fingrene, så er dejen for våd.

Guide til udrulning og bagning af svenske kanelbullar opskrift

Dæk dejen med et viskestykke og lad hvile 10 minutter. Bemærk jeg skriver hvile, ikke hæve. Lad derfor værre at stil dejen lunt. Blot på køkkenbordet. Hvileperioden gør at udrulning sker nemmere, uden at dejen trækker sig sammen igen.

Imens dejen hviler kan fyldet laves – bland sukker, kanel og majstivelse i en skål. Rør dernæst den bløde smør i sukker og krydderi blandingen.

Udrul dejen på en let melet overflade. Rul dejen ud til en rektangel på 50×40 cm. Smør med fyldet.

fyld kanelsnegle kanelboller bagning hjemmebagt

Rul dejen, som en roulade – præcis som vi kender det fra kanelsnegle. Skær sneglene og kom på bageplade. Dæk med et viskestykke og lad nu kanelbollerne hæve i 2-3 timer – ja, du læste rigtigt! Hævning af svenske kanelbullar er 2-3 timer. Og nærmere 3 end 2, medmindre du har det temmelig varmt i dit køkken.

Kanelbollerne skal hæve til nærmest dobbelt størrelse, hvilket tager tid.

Omkring 30 minutter før hævetiden er færdig, så forvarm ovnen til 200 grader. Før bagning, så pensel bollerne med æggehvide og drys med perlesukker.

Bag i midterste rille i oven i 15 minutter. Bages små kanelboller, så bag 8-10 minutter og hæv samtidigt temperaturen til 225 grader.

Efter bagning, så placer de bagte kanelboller på en bagerist og lad afkøle 10 minutter. Endelig uden bagepapir og bageplade – kanelbollerne skal stå direkte på risten.

Nu er kanelbollerne klar til servering. Velbekom.

Skal alle snegle ikke spises, men nogle gemmes til senere – så kom kanelbollerne i plastpose eller en plastbøtte og kom i fryseren, straks efter afkøling i de 10 minutter. Derved sikres kanelbollerne forbliver lækre. Kom frosne kanelsnegle i en kold ovn. Stil på 200 grader og lad bollerne var blive lune i løbet af ca 20-25 minutter.

Lyst til andet lækkert med kanel? Tjek min opskrift på skøn æblekage her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *