De seneste uger har vi samlet massevis af æbler, som er faldt af træerne. En trillebørfuld er det blevet til af nogenlunde pæne æbler. Heraf er lavet 20 liter hjemmelavet æblemost.
Æblehøst
Det har været et forfærdeligt æble år i år. Vi har virkelig få æbler på vores træer. Den meget blæst, som kom efter en meget tør periode, har fået vores æbletræer til at smide mange æbler – førend de er blevet modne.
Resultatet er, at vores får, kaniner og øvrige dyr har fået enormt mange æbler i år.
Det er dog blevet til en stor trillebørfuld æbler af nedfaldsæbler, som vi har gået og samlet de seneste uger. De skal forvandles til hjemmelavet æblemost.
Vi har – heldigvis – også fået plukket en ok mængde æbler, som vi gemmer til vinter. Slet ikke samme mængde, som vi plejer. Det er dog ok.
Læs om vinteropbevaring af æbler her
Nå ja! Også er fryseren godt fyldt med æblegrød.
Nu skal de mange nedfaldsæbler forvandles til æblemost. De pæne nedfaldsæbler i hvert fald. Rettere sagt de hele nedfaldsæbler. Æblemost kan nemt laves af grimme æbler. Men naturligvis kasseres de æbler, som er smadret. Såvel alle æbler med orm og sådan.
Hjemmelavet æblemost
Først vaskes alle æbler. Den opmærksomem vil se, at der også er nogle pærer imellem – igen nedfalds frugt. Og når det hele laves til saft, så smager det skønt blandet.
Når æblerne er vasket, så skal de laves til pulp. Det er pulpen, som pressen.
Vi har en hånddrevet æblekværn. Det fungerer helt fint. Det tager 30 minutter at rive 100 liter æbler – og når det kun er én gang om året, så er det fint. Men der findes automatiske æblekværn (også kaldet frugtmoser).
Når alle æbler er kørt igennem æblekværnen og blevet til en fin pulp, så kan man vælge og presse med det samme. Det trækker dog meget mere sødme og smag ud af æblerne, ved at lade pulpen står 24 timer. Det gør vi.
24 timer senere, så er pulpen bleve helt brun. Det påvirker ikke farven på saften, men giver en langt kraftigere og sødere smag til ens æblemost.
Det er desuden kun herligt, at kunne dele arbejdet over flere dage.
Presning af hjemmelavet æblemost
Med en æblepresser, så er det nemt og hurtigt at forvandle pulpen til lækker æblemost. Vores æblepresser er i 100% stål og med en trådsig. Det behøver en æblepresser ikke at være, men vi bruger også vores æblepresser til honningpresser – derfor denne model er praktisk. Derved har vi én maskine til to opgaver – hvor hver opgave laves én gang årligt (FEDT)
Presning af æbler til æblemost går nemt. Pulpen kommet i sækken til pressen. Dernæst foldes sækken henover pulpen, hvorefter det hele presses.
Man kan vælge at droppe pressesækken, men det gør altså det hele MEGET nemmere. For det først så sker der en grov filtrering af æblemosten. Dernæst lettes rengøring af æblepressen. Endelig gør pressesækken at det er lynhurtigt at tømme ens æblepresser – og dermed være klar til at fylde pressen igen, til næste omgang pulp.
Fantastisk syn, når æblemosten begynder at løbe. Nøj, det smager skønt. Der er bare ikke noget, som hjemmelavet æblemost – hjemmelavet æblejuice, om man vil. Det smager helt fantastisk.
Knap 100 liter æbler (nok nærmere 80 liter i en trillebør). Blev til 60 liter pulp, som blev til 20 liter æblemost.
15 liter kom på patentflaske og gemmes til vinter. De sidste 5 liter, hvoraf en del “forsvandt” i løbet af arbejdet, drikkes de næste dage.