ELSKER tærte. Hjemmebagt tærte er det bedste – og nu haven bugner med overflod af modne pærer, så er de tid til at lave fyld til pæretærte. Nemlig syltede pærer, så jeg kan bage pæretærte senere på vinteren – eller til foråret eller måske henover sommeren… YEARH!
Hjemmebagt tærte
Fik jeg nævnt, at jeg elsker tærte? Gentager lige, jeg virkelig elsker tærte.
Virkelig ikke meget som kan slå en hjemmelavet mørdej fyldt med frugt fra haven og bagt til tærten er lækker sprød.
En tærte er desuden – oftest – et kunstværk i sig selv. Det synes jeg i hvert fald. Og det trods mørdejen har slået lidt revner, en kant eller to er knækket…
Når bare tærtebunden er bagt rigeligt, så der ikke er nogen sjasket og våd bund, så skal det nok blive et hit.
Ovenstående tærte er en åben tærte en pæretærte med brombær. Fyld til ovenstående pæretærte er lavet med friskepærer, som blot er skåret i mundrette stykker. Henover er drysset med friske brombær. Pærerne har jeg ikke engang brugt tid på at skrælle.
Få opskrift på pæretærte med brombær
Ovenstående pæretærte er bagt med friske pærer. Den er super lækker, men temmelig sæsonbetonet. De pærer vi har i haven er i hvert fald ikke gemme pærer til meget mere end et par måneder. Og min erfaring er at pærer ikke kan fryses.
Pærer er dog geniale at sylte. Og når vi taler fyld til pæretærte, så er syltede pærer noget af det bedste. Sødmen fra de syltede pærer, efter at have ligget i sukkerlagen, gør det hele ekstra lækkert.
En pæretærte med syltede pærer vil jeg dog anbefale laves, som en lukket tærte – altså en tærte med mørdej henover. Det fungerer bare bedre. Det er i hvert fald min erfaring. Nå ja, også få man endnu mere af den lækre mørdej.
Syltede pærer – perfekt fyld til pæretærte
Her i efteråret laver jeg altid en kæmpe portion syltede pærer. Laver en stor del patensglas på 0,5 liter, hvor jeg har plads til 5-7 halve syltede pærer. Det passer perfekt til en dessert med syltede pærer, råcreme eller is. Virkelig en lækkert dessert – eller snack en eftermiddag.
Jeg laver dog også altid nogle glas med en noget større mængde syltede pærer. Netop for at kunne bruge disse glas, som fyld til pæretærte.
Her til aften fik jeg lavet en portion med 3 glas. Synes måske lidt voldsomt med sådan et stort patentglas med syltede pærer. Der skal dog rigtigt mange pærer til, når man skal fylde en pæretærte.
Nogle vil måske tage en hel eftermiddag eller aften og få lavet alle syltede pære på samme tid. Jeg vælger at dele det op over flere aftenene. De 3 patentglas – 2 på 1 liter og 1 på 1,5 liter – er trods alt fyld med intet mindre end 25 syltede pærer. Altså 25 skrællede pærer, som er lagt i skål med citron. Dernæst kogt, hældt på patentglas og overhældt med sukkerlage. Ikke noget, som er gjort på 30 minutter.
Jeg får nok gentaget processen en aften igen, og lavet samme portion endnu engang. Så skulle der også være nok syltede pærer, som kan bruges til fyld til pæretærte. Nå ja! Og forud har jeg lavet 12 glas på 0,5 liter med syltede pærer. Så virkelig fået lavet mange syltede pærer i år. Herligt.
Nu har jeg også virkelig knækket koden – efter at have testet frem og tilbage, de sidste mange år – med at undgå at syltede pærer bliver brune. Det er virkelig bare ikke pænt at servere brune pærer. Ikke engang når det er som fyld til en pæretærte, trods den er lukket med mørdejslåg.
Undgå syltede pærer bliver brune – opskrift på syltede pærer
Forresten. Grunden til at glassene står med bunden i vejret, handler om at sikre lang holdbarhed. Når pæreren er fyldt i patentglas, så overhæld med kogende sukkerlage. Luk straks og vent 2-4 minutter. Derved skulle dampen have forsejlet lukningen – og man skulle undgå at patentglas sprøjte, når vendes. Ved nu glassene på hovedet, så hele glasset når at blive skoldet af den varme sukkerlage. Lad stå og køle af sådan. Det gør altså virkelig en forskel på holdbarheden.