Opbevaring af gulerøddder om vinteren kræver at gulerødder beskyttes mod frost. Med den hårde frost den sidste måneder har vores vinteropbevaring af gulerødder ikke tilladt at vi høstede. Det kan vi nu, så menuen er gulerødder fra køkkenhaven til aftensmad.
Kan man spise gulerødder der har fået frost?
Man kan, som sådan godt. Når gulerødder får frost, så bliver de dog slatne og kedelige.
Altså medmindre man først har foretaget en blanchering af gulerødder – givet gulerødderne et lille opkog – for derefter at komme gulerødder i isvand, og dernæst frosset gulerødderne ned. Det er sådan man kan fryse gulerødder ned. Også kan gulerødder fint spises, som barn af 80’erne har jeg spist mange af disse poser med grønt fra fryseren. Personligt er jeg ikke til det. Gulerødder bliver kedelige, når de bliver frosset ned.
Derfor handler opbevaring af gulerødder om vinteren om at beskyttede gulerødder mod frost. Her tænker jeg på gulerødder, som man har dyrket i køkkenhaven.
Taler vi 1-2 kilo gulerødder fra supermarkedet, så kom dem i køleskabet. Optimal temperatur til gulerødder i køleskabet er disse 6-8 grader, som der er i de fleste grøntsagsbokse i køleskabet.
Vil man være selvforsynende med gulerødder fra køkkenhaven, så skal dyrkes noget større mængder. Det gør vi. Og dermed bliver korrekt vinteropbevaring af gulerødder pludselig et dilemma. Hvordan opbevarer man bedst gulerødder om vinteren. Og det uden at gulerødderne bliver slatne, kedelige eller begynder at spire. Et problem som opstår med gulerødder i køleskabet, når gulerødder har ligget i køleskabet et par uger.
Opbevaring af gulerødder om vinteren
Der er mange måder til vinteropbevaring af gulerødder. Vi har forsøgt os med lidt forskelligt. Vi har naturligvis også forsøgt os med det gammeldags metoder til vinteropbevaring af gulerødder. Altså at lægge gulerødder i sand eller grave jordkule til gulerødder.
Jordkule kan ligeledes bruges til alle øvrige rodfrugter såsom kartofler, rødbeder, knoldselleri – kort sagt alle typer af rodfrugter kan med fordel gemmes i en jordkule henover vinteren. En jordkule er ganske enkelt et hul eller rende i jorden, som fores med halm. Her lægges rodfrugter, som dækkes med halm og dernæst dækkes det hele med jord. En jordkule er i alt sin enkelthed en midlertidig kælder. Graves på ny hvert år – oftest et sted i køkkenhaven.
Har man kigget lidt på opbevaring af gulerødder om vinteren, så må man have stødt på ideen med at lægge gulerødder i sand. Man må også have læst om brug af jordkule, hvis man går lidt op i selvforsyning.
Vi har forsøgt os med begge løsninger. Må dog sige at vi ikke er imponeret. Først og fremmest er det ganske besværlige metoder. Specielt løsningen med at lægge gulerødder i sand, da det virkelig er vigtigt at sandet har korrekte fugtighed – og løbende sørges for at holdes fugtigt.
De klassiske metoder til at gemme gulerødder om vinteren har sikkert fungeret tidligere. Og har sikkert været ganske nødvendige, for at sikre at man havde gulerødder – såvel adgang til sine grøntsager – på daglig basis. Ikke mindst, når det var frostvejr. Dengang havde man jo ikke lige et køleskab. Eller et supermarked at ty til, såfremt vinteropbevaring af gulerødder og vinteropbevaring af øvrige rodfrugter slog fejl.
Kan man fryse gulerødder ned? For at gemme gulerødder til vinteren?
Nå ja! Og man havde nok heller ikke lige mulighed for at have et frostfrit lokale til at gemme lidt grøntsager. Fryser havde man heller ikke. Fryser er først rigtigt noget vi danskere har fået siden slutningen af 1960’erne.
Ikke fordi jeg kan anbefale at fryse gulerødder ned. Der er dog så meget andet, som nemt kan fryses ned. Blanchering af bønner og dernæst nedfrysning er f.eks. en genial løsning til at gemme bønner til om vinteren. Læs om frysning af bønner her.
Taler vi de meget gamle dage, så var sådan noget som henkogning heller ikke noget man gjorde. Det er faktisk først fra omkring 1920’erne at det blev udbrudt med henkogning i husholdningen.
Læs om selvforsyning i de gamle dage her
Pointe er, at der idag findes et utal af bedre måder til opbevaring af gulerødder om vinteren – fremfor at begynde at gemme gulerødder i sand, grave jordkule til gulerødder eller foretage blanchering af gulerødder og dernæst fryse gulerødder ned.
Samtidigt er der utroligt mange løsning til at sikre os mad på bordet, selvom vi i nogle uger ikke kan komme til gulerødder i køkkenhaven – vender lige retur til, hvordan vi super nemt gemmer gulerødder til om vinteren. Vores metode er dog ikke fejlfri – samme gælder det med opbevaring af gulerødder i jordkule.
Dilemmaet med brug af jordkule og samme dilemma med vores metode til opbevaring af gulerødder om vinteren, det er, at vi ikke kan komme til gulerødderne når vi får meget hård frost. Det sker heldigvis ikke så ofte. En normalvinter får vi måske et par dage med virkelig hård frostvejr. Her tænker jeg på temperaturer under minus 10 grader.
Denne vinter har dog været helt exceptionel. Vi har nærmest haft frost siden november. Hård frost har vi haft siden december. Og vi skriver altså snart februar. Snevejr havde vi allerede starten af december og igen hele januar. Og snevejret kombineret med hård frost har begravet vores gulerødder i en dække af is. Det har været helt umuligt for os at komme til vores gulerødder de sidste mange uger.
Nu har vi heldigvis tøvejr. Sneen er på vej væk. Og idag var jeg i haven og grave gulerødder op. HURRA! Endelig kan vi igen få friske gulerødder fra køkkenhaven.
Vinteropbevaring af gulerødder
Bemærk lige nogle store flotte gulerødder på ovenstående foto. Gulerødderne er netop hevet op af jorden, tidligere idag. De er helt friske, sprøde og – nu har jeg skrællet og spist dem – så kan sige at de smager fantastisk.
Vores metode til opbevaring af gulerødder om vinteren fungerer bare! Super fedt. Må sige at jeg selv er noget overrasket over at vi har så fine gulerødder efter det vintervejr, som vi har haft denne vinter.
Efter en hurtig skylning af gulerødderne, så ligger de fint rene og flot orange. I hvert fald rene nok til at kunne tages med ind i køkkenet og skrælles, så vi kan få gulerødder til aftensmaden – både idag og de næste dage. Herligt!
Kan forresten kraftigt anbefale en trådkurv til høst af grøntsager fra køkken. Jeg fik denne fine trådkurv af Rune for et par år siden. Den er helt genial. Dejlig hank, så den er nem at bære og trådnette gør det nemt at skylle rodfrugter. Behøver ikke være så fin en kurv, som min. En spand med huller i bunden kan også fint fungere. Når bare man nemt kan skylle grøntsager – og vandet løbe væk – før man tager grøntsagerne med ind.
Skal jeg komme med en alternativ løsning til at gemme gulerødder til vinteren på, så kan jeg kraftigt anbefale syltning af gulerødder. Det gør vi med de sidste sommergulerødder, som høstes i august eller september – førend vi får frost. Sommergulerødder tåler slet ikke frost. Sommergulerødder tåler faktisk ikke rigtigt temperaturer under 8-10 grader, så bliver de kedelige.
De overskydende sommergulerødder skrælles og syltet – så har vi dem til om vinteren, når vi ikke kan høste friske gulerødder pga vejret. Oftest fordi frostvejr ikke tillader vi henter gulerødder i haven, men også hvis det regner meget – så gider man ikke ud og grave. Syltede gulerødder smager skønt.
Få opskrift på syltning af gulerødder her
Nemmeste metode til opbevaring af gulerødder om vinteren
Nå! Lad mig så – langt om længe – få fortalt om vores super nemme vinteropbevaring af gulerødder.
Vi dækker i efteråret gulerødderne med halm. Det er det. Lader gulerødderne blive i jorden, men dækker blot med et godt lag halm. Det er SÅ nem en metode til vinteropbevaring af gulerødder. Og det virker.
Læs om vinteropbevaring af gulerødder her
Det sker oftest i november, at vi dækker gulerødderne med halm. I år skete det 17. november. Vi gør det samme med rødbeder og knoldselleri. VI hverken graver op, graver huller eller noget. Vi dækker blot de mange rodfrugter med halm. Virkelig nemt.
Når vi vil høste gulerødder om vinteren – eller andre rodfrugter – så letter vi blot lidt på halmen og graver op. Det er da nemt!
Selv i lidt frostvejr kan vi fint høste. Når det bliver hård frost – specielt efter en våd periode – så fryser halmen sammen. Så undlader vi at høste, for at beskytte rodfrugterne. Sørger i stedet for at vi løbende følger vejrudsigten, som man nu gør, også graver vi ekstra op forud for kolde perioder – og gemmer blot i køleskabet.
I år har vi både fået regn, dernæst frost, dernæst sne og igen hård frost. Det har ligesom lavet en iskappe henover halmen, så vi har ikke kunnet komme til at høste. Sådan sker det heldigvis sjældent, men det er en risiko. Og vi har ikke kunnet høste friske gulerødder fra køkkenhaven siden før jul.
Derfor blev de friske gulerødder fra køkkenhaven også nydt ekstra meget her til aften. Naturligvis fik vores kaniner og får også en ordentlig portion friske gulerødder. De har jo heller ikke kunnet få gulerødder længe.