Spinat er en ganske undervurderet grøntsag til køkkenhaven, hvorfor her skal følge en kraftig anbefaling til dyrkning af spinat i køkkenhaven. Det er en af de tidligste grøntsager i køkkehaven. Og super nem.
Såning af spinat
Dyrkning af spinat er – mærkeligt nok – ikke så almindelig i køkkenhaven. Det er ellers en super nem grønsag. Tilmed er spinat en af de tidligste grøntsager i køkkenhaven og giver et kæmpe stort udbyttet for en lille indsats.
Måske spinat ikke er så populært, da de fleste dyrker køkkenhaven om sommeren. Og spinat ikke trives med sommervarmen.
Det er synd! Altså at mange ikke dyrker køkkenhaven hele året. Der er så meget, som kan dyrkes næsten året rundt. Og spinat af virkelig en skøn vinterafgrøde.
Vi starter forspiring i januar. Udplantning i marts i køkkenhaven. Og fra slutningen af marts begynder vi høst af spinat. Høsten fortsætter indtil temperaturen bliver 22 grader udenfor, som plejer at være engang i løbet af maj måned.
Dyrkning af spinat i køkkenhaven
Når det kommer til dyrkning af spinat, så er det virkelig nemt. Godt nok starter forspiring tidligt, men der er hverken behov for vækstlys eller varmemåtte. Spinat trives faktisk bedst med lidt lys, såvel lave temperaturer. Derfor dyrkes spinat også kun i foråret eller efteråret.
Ved dyrkning i efteråret, så skal vi dog sent ud på efteråret. Sensommeren er alt for varm til dyrkning af spinat. Vi begynder dyrkning af spinat i september, udplantning til oktober og har spinat i haven indtil slut december.
Ved udplantning af de forspirede spinat planter, så er planterne ganske små. Når først planterne kommer ud i køkkenhaven, så går væksten dog stærkt. Og vi har hurtigt nogle fine rosetter med mange spinatblade.
Det er også her, høsten begynder. Vi klipper ganske enkelt alle blade væk. I løbet af en uge, så er vokset nye frem. Des flere gange vi klipper, og des ældre planterne bliver, des højere bliver planterne også – og nogle begynder ligefrem at få sidegrene.
Vi fortsætter blot med at klippe alle blade væk, når vi synes bladene har en pæn størrelse. Også går der igen en uge, og vi kan høste igen-igen.
Eftersom vi kan høste spinat fra samme plante igen og igen, så behøves heller ikke ret mange spinat planter for at kunne være selvforsynende med frisk spinat til salat – eller som fyld i gryderetter.
Spinat er desuden genialt at fryse ned. Blot vask bladene grundigt, kom i plastposer og frys ned.