Sæsonen for såning og forspiring nærmer sig – hvis man ikke allerede er igang. Dermed også behovet for gode såbakker til forspiring. Netop fået leveret flere af de såbakker i hård plast, som jeg sværger til…
Bedste såbakker til forspiring
IKKE betalt reklame, men ikke desto mindre må jeg hellere starte med at dette blogindlæg er reklame. Reklame for de absolut bedste såbakker på markedet.
Jeg har hverken fået rabat, betaling eller gratis produkter for at anbefale. Jeg er ganske enkelt bare KÆMPE fan af disse alsidige såbakker til forspiring. De er virkelig blevet totalt uundværlige i vores forspiring af grøntsager til køkkenhaven, forspiring af blomster til prydhaven og forspiring af blomster til skærehaven – altså haven til dyrkning af blomster til buketter, såkaldt snitblomster.
Tidligere har jeg afprøvet forskelige løsninger. Vil ikke sige at jeg har købt mig fattig i såbakker, trods det af og til føles sådan. Godt nok mange penge jeg har brugt på såbakker, som ender med at holde et par sæsoner. Og derefter bare kan kasseres, fordi de flækker eller går i stykker på anden vis.
Sådan er det ikke med QuickPot. De første købte jeg i 2020. De fungerer ligegodt idag, som dengang. Der er kun kommet flere til.
Helt enkelt, så er QuickPot de absolutte bedste såbakker til forspring jeg har prøvet. De sælges som professionelle såbakker og de er virkelig også proff såbakker! De er lidt dyre i indkøb, men så er det ikke være. En såbakke koster ca 60 kr. Undervandingsbakke ca 45 kr.
Såbakker i genbrugsplads
De er ikke kun gode såbakker fordi de er solide og holdbare – lavet af kraftig genbrugs plast.
Personligt er jeg ret vild med ideen om at det er genbrugsplast, ud fra et miljø perspektiv. Har forsøgt mig med soilblocks, men er ikke fan. Hjemmelavede potter af avis er for besværligt, de vælger og er træls. Plastpotter er klart det bedste. Og nu det er såbakker i kraftig plast, så de holder længe bruger jeg dem med god samvittighed. Ekstra god samvittighed, da det er såbakker af genbrugsplast…
Disse såbakker fra QuickPot er geniale på så mange flere måder. Lad mig bare nævne de enormt geniale undervandsbakker, som gør vanding super enkelt og nemt – naturligvis undervanding af planterne, for at undgå råd i de små nye skud.
Systemet hos QuickPot er desuden så super genialt at undervandingsbakken passer til alle såbakker fra samme serie. Hver eneste såbakke har samme mål, men forskellige størrelser på plantehullerne
Personligt har jeg såbakkerne QP150, QP48 og QP24R – R står for rund. De øvrige har kvadratiske plantehuller – plantepotter – om man vil.
Nå ja! Og det hele hænger sammen. Så jeg kan løfte 24 potter på samme tid, når jeg bruger QP24R. Det er altså virkelig praktisk når forspiringsbakker skal bæres rundt i haven. Nogle til køkkenhaven, andre til skærehaven og andre til prydhaven.
Jeg ELSKER desuden at jeg i QP150 kan have 150 planter til forspring klemt ind på kun 33,5 x 51,5 cm – hvert af de 150 sårum er på 3×3 cm. Jeg har udgave på 6,5 cm i højden – det fungerer perfekt for os, men findes i både lavere og højere udgave.
Det er altså virkelig pladsbesparende med disse såbakker til forspiring. Genial størrelse til forspiring under vækslys. Læs om forspiring med vækslys her
Endnu en fordel, som jeg er virkelig glad for er den såkaldte pushplate. Ved ikke hvad vi skal kalde den på dansk, men når planterne er klar til udplantning kan jeg trykke pladen op i bunden af såbakken – og dermed løsne alle planter samtidigt. Det er ikke bare skånsomt for planternes rødder, det er også dejligt nemt til vidre omplantning eller udplantning i haven.
QuickPot standard eller QuickPot Denmark, som såbakker til forspiring?
Vil man igang med disse fantastiske såbakker til forspiring, så er det vigtigt først og fremmest at tænke lidt over ens behov. Måske 150 såkamre er lige rigeligt for de fleste. Omvendt kan det være at alle ens afgrøder kan forspires på QP250. Og man så blot hurtigere skal prikle om. Det er lidt en smagssag ud fra ens behov.
Vigtigt er det dog at man ved at der findes QuickPot Standard og QuickPot Denmark. Det er to forskellige systemer. Samme producent, men målene er forkskellige.
Dele fra standard vil altså ikke passe med Denmark serien. Og omvendt. I hvert fald ikke 100%.
Jeg bruger standard, da mulighederne for rum er noget større. Denmark serien er noget mindre 31×50, modsat standard serien på 33,5×51,5. Forskellen er ikke meget, men nok til at systemerne ikke fungerer sammen.
Minidrivhus til forspiring
Gevinsten ved QuickPot Denmark er at der findes minidrivhus til forspiring – altså et plastlåg til såbakkerne. Sker størstedelen af ens forspiring i vinddueskarmen eller uopvarmet drivhus, så vil jeg anbefale denmark serien.
Sker ens forspiring, som vores, med vækslys og styring af varmen, så vælg endelig standard serien.Vi lægger et stykke plastik henover såbakkerne ved forspiring. Fjerner straks vi ser vækst og tilfører vækstslys. Vi har altså ingen gevinst eller behov for minidrivhus til forspiring. Tværtimod.