Tryk "Enter" for at gå til indhold

Tid til prikling af sommerasters

Ingen plante kommer tættere på – de fra supermarkedet store flotte langstilkede krysantemum – end sommerasters. Helt præcist Callistephus Chinesis. Og med forspiring af asters kan dyrkes flotte langstilkede blomster til buketter.

Forspiring af asters

Såning af asters gjorde jeg i starten af maj, trods der på de fleste pakker står forspiring indendørs i marts/april. HELT tosset! Det vil jeg dog ikke bruge tid på at tale om idag. Nævnte det allerede i tidligere blogpost om såning af asters.

Læs om såning af sommerasters her

Nu – én måned senere – så er det tid til at få priklet de fremspirede planter om, til større potter. Og dermed komme videre med forspiring af asters. Ganske enkelt, så jeg har planterne klar til udplanting i haven til juli.

forspiring af asters sommerasters krysantemums langstilkede blomster til buketter

Jeg prikler om i 7×7 cm store potter. Potter op i almindelig god pottemuld.

Bemærk forresten lige, hvor store planterne allerede er blevet på kun én måned. Havde jeg forspiret i marts, som de fleste poser anbefaler, så havde jeg allerede haft kæmpe planter.

Nå! Vi tager den alligevel… hehe. Sommerasters plantes først på friland i juli. Og blomsterne høstes fra august og fremad – indtil november/december. Derfor er det også rigeligt tidsnok med forspiring i maj.

Jeg har efterhånden så mange potter – og i forskellige farver – så jeg bruger én farve (eller potte) til at differentiere imellem sort og farver. Det gør det hele nemmere. Og jeg slipper for ét planteskilt pr. potte.

Dyrkning af langstilkede krysantemum

Langstilkede krysantemums, som de kendes fra supermarkedet, blomsterhandlere osv, er virkelig skønne. De er dog ikke bare sådan lige at dyrke i haven. Det er flerårige planter, som ikke tåler hård frost – og skal opbevares beskyttet vinteren over.

Vær helt sikker på, at jeg engang nok skal kaste mig ud i kunsten at dyrke langstilkede krysantemum – også kaldes florist chrysantemums. Det bliver dog først, når vi har fået et ordentligt drivhus og kan tilbyde opvarmning osv.

Har svært nok ved at overvintre de mere hårdføre have krysantemum – solgts som krysantemum kugler i haven. Det går dog nogenlunde, trods jeg årligt mister lidt. Læs om overvintring af kugle krysantemum her

Sommerasters minder dog utroligt meget om krysantemum. Gevinstne ved sommerasters er, at de er etårige. Såning gøres i maj, og udplantning sker i juli. Derefter kan man høste planten indtil vi får hård frost – det plejer at passe med engang i november.

Med fiberdug kan sæsonen forlænges, hvilket jeg benytter mig af – og kun kan anbefale. Har vi et vådt efterår, så er det desuden nødvendigt med overdække. Ellers drukner planterne i nedbør og blomsterne bliver grimme.

Medmindre man ligefrem ved at der ikke er tale om krysantemum, så vil de færreste bemærke forskellen. Specielt, hvis man vælger sorten “Callistephus Chinesis”. De er virkelig langstilkede sommerasters, som nemt bliver 80-100 cm høje – til sammenligning med 40 cm for almindelig sommerasters.

Blomsten på “Callistephus Chinesis” er desuden stor fyldig og helt fantastiske. Virkelig enormt meget ligmed de langstilkede krysantemum.

sommerasters Callistephus Chinesis

Efter prikling af planterne, så placerer jeg planterne i en plastkasse – med låget forskud, henover. Låget skal minske fordampning. Sommerasters vil gerne have en fugtig jord, men må aldrig stå vådt. Det er lidt en balance, som man må forsøge sig frem med.

Desuden stilles kassen med planterne i drivhuset, for at sikre god varme – og rigeligt lys – til at planterne vil fortsætte med at vokse. Især lys er afgørende for succes med dyrkning af asters.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *