Tryk "Enter" for at gå til indhold

Uundværlig blomst i den økologiske køkkenhave

Tagetes er meget mere end bare en blomst. Tagetes styrker naboplanter, hjælper med gødning og skræmmer skadedyr væk fra køkkenhaven. For at kunne udplante tagetes er vi løbende igang med forspiring af tagetes. Såvel såning af MASSEVIS tagetes.

Dyrkning af tagetes

De fleste kender tagetes, som en blomst. Tagetes er dog meget mere. Tagetes er en super hjælper til de omkring stående planter. Ikke mindst fordi tagetes samler kvælstof ved rødderne og dermed bidrager med helt naturlig gødning til omkringstående planter.

Tagetes er desuden hadet af nærmest alle havens skadedyr. Tror faktisk aldrig vi har haft utøj eller andet skidt i tagetes. Forklaringen er nok den ganske kraftige krydrede duft, som tagetes har – det ligesom skræmmer skadedyr væk.

Derfor er tagetes også en virkelig vigtig plante i vores køkkenhave, såvel drivhus.

flotte kålplanter i køkkenhaven uden orm og larver

Vi planter f.eks. tagetes omkring alle kål. Det holder kålsommerfuglen væk. Og kålplanter kan ikke få nok gødning, så det er ren win-win. Til efteråret, når tagetes er afblomstret og frøene høstet, så lægges afklip omkring kålplanterne. Det giver gødning til vores kål igennem vinteren, såvel beskytter planterne.

Forresten, når man først har tagetes i haven, så er det SUPER nemt at høste frø af tagetes. Blot tag de tørrede frøstande fra planterne. Derved pyntes planterne og friske op. Og man kan tørre de mange frø, til næste år. Dermed har man gratis frø. Herligt.

frø fra tagetes

I drivhuset planter vi desuden tagetes omkring tomater, hvilket vi også gør på friland. Det hjælper med at holde lus og hvide fluer væk. Virker rigtig godt.

Såning og forspiring af tagetes

Såning af tagetes er desuden enormt nemt. Man kan blot smide frø i haven, så spirer de. De kan nærmest ikke være nemmere.

Vi vælger dog forspiring af tagetes, for at have større planter til udplantning. Mest for at kunne plante tagetes i køkkenhaven, præcis hvor vi gerne vil have planterne.

Ved forspiring af tagetes, så bruger vi samme metode som med ærter og andre bælgfrugter.

Succes med forspiring af ærter og bønner

Spireprocenten ved tagetesfrø af egen avl er nemlig ikke så stor. Og for at undgå at vi står med såbakker med få planter, så bruger vi denne metode. Derved kan vi så fremspirede frø.

Helt enkelt, så drysser vi frø ud på et køkkenrulle. Lægger et vådt stykke køkkenrulle ovenpå, ruller det hele sammen og kommer i en plastikpose. Efter 3-4 dage, så er frøene spiret – de ligger bare på reolen i plastikpose.

Dernæst kan vi prikle de små frø ud og potte op i hver deres såbakke.

tagetes forspiring

Det fungerer super godt! Og giver os en masse fine forspirede tagets planter, klar til udplantning efter et par uger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *