Tryk "Enter" for at gå til indhold

Sæsonen for ranunkler er forbi…

De første mange ranunkel planter er begyndt at visne ned. Derfor tid til opgravning, deling af ranunkler – og dernæst tørring af ranunkel knolde. Alt sammen for at sikre at kunne genbruge de mange ranunkel knolde igen.

Dyrkning af ranunkler til buketter

Efter tulipaner, så er ranunkler skærehavens vigtigste blomst i foråret. Det er nemlig en årstid, hvor der ellers ikke er ret mange andre blomster i blomst – og udvalget til buketter derfor ganske begrænset.

Tulipanernen blomstrer april og maj. Efterfulgt af ranunkler fra maj og indtil midt juni.

Værst er periode april og maj, hvor der virkelig ikke er mange andre blomster til buketter. Fra slutningen af maj supplerer pæoner, fra starten af juni gør martagon liljer sammen med valmuer og blomsterkørvel. Vi er dog helt henne i juli – slut juni – førend skærehaven virkelig begynder at levevere et overflod af mange forskellige blomster til buketter.

Sæsonen for tulipaner er for længst slut. Nu er også sæsonen for ranunkler slut. Og derfor ikke meget snak, skriveri eller omtale af dyrkning af ranunkler længere – de er pludselig ikke så populære.

Det er dog nu efter afblomstring af ranunkler, at arbejdet med at sikre næste års blomstring begynder. Helt præcist opgravning af ranunkler, deling af ranunkler og endelig tørring af ranunkel knolde.

Vinteropbevaring af ranunkel knolde efter tørring

Ranunkler tåler ikke frost! Derfor er man nødt til at opgrave ranunkler fra skærehaven – for udplantning igen næste år. Forspiring af ranunkler kan med fordel gøres i efteråret. Det letter vinteropbevaring af ranunkler ganske meget, trods jeg ellers har haft ganske store problemer med at overvintre ranunkler i år. ØV!

Vi har fået et lille drivhus. Står på en gammel terrasse. Og jeg gjorde den KÆMPE fejl med mine forspirede ranunkler, at jeg stillede dem i drivhuset – nede på jorden, på det store fliser. Fliserne stikker ud under drivhuset – og jeg tænkte slet ikke på, at frosten selvfølgelig transporteres af af de kæmpe fliser, ind i drivhuset. Resultatet var at mine ranunkler ikke overlevede vinteren. I hvert fald langt de fleste gik ud. ØV!

Normalt har jeg nu ellers ikke haft problemer med vinteropbevaring af ranunkler. Plejer at forspire ranunkler i efteråret, for dernæst at have de fremspirede ranunkler til at stå i værkstedet – ovenpå en hylde, beskyttet mod hård frost af de tykke mure i værkstedet.

Plejer at fungere genialt. Og vi har tidligt blomstrende ranunkler i haven. Sådan kig det dog ikke i år.

Læs om efterårs lægning af ranunkel knolde her

Ved efterårslægning af ranunkler, så sørg for at pas på planterne. Endelig ikke for meget vand. Og dæk med fiberdug, når vinteren raser. Ellers kan planterne fint stå i et drivhus – når de blot ikke står direkte på et frostkoldt gulv. Det lærte jeg i år.

Alternativt er det at lægge ranunkler i jorden i januar eller februar. Det giver en noget senere blomstring, ligesom det giver kortere stængler på planterne – og langt mindre planter. Ved dyrkning af ranunkler til buketter vil jeg kraftigt anbefale efterrårslægning, men vinterlægning er en nemmere løsning i forhold til overvintring. Ens ranunkel knolde kan nemlig blot opbevares i en papkasse et tørt og lunt sted – indtil lægning i januar eller februar.

Læs om vinter lægning af ranunkel knolde her

Opgravning af ranunkel knolde efter afblomstring

Nå! Det skulle ikke handle om overvintring af ranunkler – eller om, hvorvidt ranunkler tåler frost. Det skal handle om opgravning af ranunkler. Og klargøring til næste års dyrkning af ranunkler til buketter.

dyrkning af ranunkler i skærehaven til buketter

Sidste ranunkel blomstrer. De fleste blade er begyndt at blive gullig – nogle er nærmest allerede begyndt at visne ned. Det sker helt automatisk, som sommervejret tager til.

Ranunkler trives nemlig med kulde. Trods ranunkler ikke tåler frost, så er ranunkler en kulde krævende plante. Dermed sagt at når temperaturen bliver over 22 grader, så stopper væksten.

Sæsonen for ranunkler varierer derfor ganske meget fra år til år. Nogle år har vi en kølig maj, så er sæsonen for ranunkler lang og der er mange blomster. Får vi en varm maj måned, så slutter sæsonen med ranunkler til buketter ganske tidligt.

Når man oplever at ens ranunkler begynder at blive gule i bladene – samtidigt med at planterne ikke længere blomstrer, så er sæsonen forbi. Og det er tid til opgravning og tørring af ranunkler.

visne ranunkler klar til opgravning

Opgravning af ranunkler gør jeg nemt med en lille håndfork – en skovl er også ganske fint.

Løsn jorden og hiv planten op af jorden med rod og det hele. Man vil hurtigt se at ens små ranunkel knolde er blevet ganske store – og står tæt sammen, flere knolde samme sted. Det er planten, som har delt sig og sat nye små knolde.

Formering af ranunkler ved deling

Før tørring af ranunkel knolde, så er det en god ide at dele ranunkel knolde. Efter opgravning af ranunkler, så er knoldene nemlig fortsat fugtige og bøjelige – efter tørring af ranunkler bliver de hårde og knækker nemt, hvorfor deling af ranunkler ikke er nemt.

Fra venstre mod højre ses en klump ranunkler gravet op, dernæst er jorden banket af rødderne. Endelig til højre ses hvordan én knold er delt i tre fine ranunkel knolde.

Sådan kan man gentage for alle ens ranunkler – og nærmest være sikker på at få, hvis ikke det dobbelte, så nærmest altid det tredobbelte antal knolde. Har sjældent oplevet 4 og 5 store knolde. 3 pæne knolde er dog også ganske pænt! Og fortæller jo lidt om, hvor hurtigt man kan få GANSKE mange ranunkler. Man behøver derfor ikke købe ret mange knolde, førend man har mange ranunkler til buketter i foråret.

Tørring af ranunkel knolde

Tørring af ranunkler

Efter opgravning og deling af ranunkler, så er det tid til tørring af ranunkel knolde. Tørring af ranunkler gøres ganske nemt. Jeg lægger blot knoldene til tørring i en spand, som stilles nogle timer i sollys.

Dernæst flyttes spandene ind i værkstedet, hvor der er tørt og luftigt. Her får de mange knolde lov at tørre helt ned, såvel bladmassen får lov til at visne helt ned. Det tager et par uger. Dernæst lægges de tørre ranunkler i papirsposer – endelig ikke plastik – og gemmes i en papkasse i værkstedet, indtil lægning i efteråret. Super nemt!

Et nemt trick for at kunne sortere sine ranunkler i skærehaven er at bruge bambus pinde til at lave inddelinger til hver sort og farve. Det kan lige skimtes på ovenstående foto, hvordan jeg gør det – planter ranunkler i et lille rektangel. Derved ved jeg at alle knolde indenfor dette rektangel er samme sort og farve. Og jeg kan sikre at jeg får lagt samme antal knolde af hver farve, igen næste år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *