page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Overflod af krisebær

Knap er sæsonen for jordbær slut, førend det er tid til kirsebær. Sikke et bær år! Det er helt vildt! Vi kan slet ikke nå og spise dem alle, så forvandler kirsebær til kirsebærsaft, kirsebærgele, kirsebærgrød og kirsebærlikør. LÆKKERT!

Kirsebær i haven

Et engelsk ordsprog lyder “”When life gives you lemons, make lemonade”. Intet er mere sigende om vores høst af bær fra haven i år. Det er helt vildt!

De seneste uger har vi væltet os i jordbær. Aldrig oplevet noget lignende. Vi har mere end fordoblet høsten af jordbær i år. Fryseren er proppet med jordbær.

Nu er de tidligere kirsebærtræer begyndt at bære bær. Inden længe følger de sene kirsebær. Og allerede nu har vi mange kirsebær.

Flest af kirsebærrene spises frisk, som frugt – enten direkte fra træerne, når vi bevæger os rundt i haven.

En skål med de skønne røde bær er dog også et hit, som en snak.

kirsebær skål snack frugt bær haven

Efter at vi i flere uger har spist en stor portion friske jordbær, hver eneste aften, så er det dog ikke lige frugt vi er i underskud af. Ikke desto mindre, lækkert med en skål bær til snack.

Saft af kirsebær

En stor del af de høstede kirsebær forvandles dog til saft i vores tutti frutti maskine – også kaldet en saftkoger. Kirsebærsaft er bare næsten starter på alt, hvad der laves af kirsebær. Både kirsebærgele, kirsebærsaftevand og kirsebærsuppe – sidste nævnte er super lækkert, som en efterret.

Kirsebær skal koge temmelig længe i saftkoger. Normalt laves saft i saftkoger på 30-45 minutter. For saft af kirsebær skal man dog forvente 2-3 timers kogetid.

kirsebærsaft hjemmelavet saft tuttifrutti tutti frutti

Kirsebærsaft laves med 250g sukker pr. liter saft. Herefter kan det drikkes som saftevand blandet 1:4 eller forvandles til kirsebærsuppe ved at varme op og tykne med lidt kartoffelmel blandet op i koldt vand. Endelig ikke for meget, skal ikke laves til gele eller grød, men bare tyknes let.

Kirsebærgele laves med 750g sukker pr. liter saft. Det er desuden en god ide at tilsætte lidt pektin, for a sikre at geleen bliver fast.

Kirsebærgrød er noget mere besværligt, men langt bedre end kirsebærsuppe. For at lave grød af kirsebær, så skal kirsebærrene først udstenes. Dernæst koges med lidt sukker og tyknes med lidt kartoffelmel blande top med koldt vand.

Kirsebærlikør

Nå ja! Og bærrene bliver bestemt ikke dårligere af at blive lagt i alkohol. Eller mere præcis forvandlet til kirsebærlikør.

Det er ganske nemt, men lad mig lige vende retur med en decideret opskrift – og en komplet guide. For nu, så har jeg kun smadret en smule kirsebær, lagt andre hele bær til og hældt over med vodka.

Når jeg om nogle dage har tilføjet sukker, såvel når til filtrering, så har jeg lidt mere at fortælle. Ikke mindst vise. Jeg vender retur.

Find opskriften på kirsebærlikør her

Hjemmelavet solbærsaft

kirsebærsaft

Nu saftkogeren var fundet frem, så blev der også lavet solbærsagt – såvel en smule ribssaft. I år nåede fuglene dog at spise de fleste ribs, førend jeg fik lagt net over ribsbuskene. Sådan kan det gå. Fuglene skal jo også spise. Og imens de har mættet sig med ribs, så har de i det mindste ikke spist vores øvrige bær i haven.

Få opskrift på hjemmelavet solbærsaft her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.