Tryk "Enter" for at gå til indhold

Efteråret er æbletid…

I år bliver det ikke den store æblefest. Frosten i maj har nærmest ødelagt æblehøsten – der er dog rigeligt æbler til at lave en hjemmelavet æblekage

Dårlig æblehøst

Vi kan se tilbage på de forrige 2 somre, som fantastiske høst år – når det kommer til æbler og pærer. Trods den utroligt varme sommer i 2018, så var det et virkelig godt æbleår. Endnu bedre var 2017, trods det var en noget koldere sommer.

2019 bliver vores dårligste æblehøst i vores tid på Nymølle.

Utroligt, at vi kun har boet på Nymølle i 3 somre. Vi har nået utroligt meget allerede. Virkelig sket meget i haven – og med haven. Det hele begynder at tage form, som vi ønsker det. Dejligt.

Årsagen til den virkelig dårlige æblehøst i år må næsten skyldes frosten i maj. Blomsterne på frugttræerne har fået frost og er faldet ned, før de er blevet bestøvet.

Anden logisk forklaring kan der næppe være. Vi har haft en god varm sommer. Og der er kommet vand, så det burde ikke være mangel på vand eller sol, som har ødelagt høsten.

Vi kan i hvert fald konkludere, at vi får en enormt dårlige æblehøst i år. Der er nærmest ingen æbler på vores æbletræer. Det ærgerligt, men sådan er det.

Vi skal nu også nok få lidt æbler høstet. Der kommer både til at blive til fryseren – til æblekage – i form af mos. Og der kommer til at være æbler, som vi gemmer til vinter i stalden – både til os og til fårene, såvel som til Toby. Vores hund, Toby, elsker æbler.

æbler hjemmelavet æblekage

Hjemmelavet æblekage

Lørdag fik vi taget hul på æblehøsten. Der blev plukket flere store spandfulde æbler – disse blev skrælles, skåret i skiver og kogt til lækker æblegrød.

Få opskrift på hjemmelavet æblegrød her

Der var en skøn duft af æbler i hele huset, da vi lørdag, var igang med at koge æblegrød. Mums, det er lækkert.

Mange vil måske mene, at æblegrød skal laves af madæbler. Det kan man også fint, men vi bruger nu bare de æbler vi har i haven – og bruger især en stor del spiseæbler, netop for at give mere naturlig sødme til grøden. Derved behøver vi ikke bruge store mængder sukker, men lader æblerne søde æblegrøden selv.

hjemmelavet æblekage æblemos æblegrød

En stor del – størstedelen helt præcist – af den nylavede æblegrød kom i fryseren, til senere brug. Efter at have skrællet en masse æbler og kogt æblerne til æblegrød, så skulle vi dog forkæles med en lækker æbledessert. Helt præcis en lækker hjemmelavet æblekage.

hjemmelavet æblekage

Hjemmelavet æblekage må være en af de nemmest kager, at lave. Den skal hverken bages eller lunes.

Æblegrøden skal godt nok lige koges, men laves en stor portion æblegrød, kan gemmes i fryseren – og lynhurtigt laves en hjemmelavet æblekage.

Eneste som skal bruges er makroner og flødeskum. Makroner kan købes ganske biligt hvis man vil – ellers er makroner nu også ganske nemme at bage.

Og en fordel ved makroner til en æblekage er, at de ikke behøver være flotte. De knuses alligevel, før de kommes i æblegrøden. Faktisk bager vi som regel blot makroner i en stor flad pandekage – det gør det ganske nemt.

Opbygningen af hjemmelavet æblekage er blot grød i bunden, makroner, grød igen – og på toppen flødeskum. Skal det være ekstra flot, så kan der laves endnu et lag af makroner og grød. Det er dog ikke nødvendigt.

Nemt og lækkert.

En bagt æblekage er også lækkert. Tager lidt mere tid, men stadigvæk hurtigt lavet. Få opskrift på bagt æblekage her

4 Kommentarer

  1. Jeanette Pedersen
    Jeanette Pedersen 16. december 2020

    Tak for det fine svar. Sådan tænker jeg også lidt. Jeg har opdelt det lidt mere så hver frugt type har en fokus periode. uden for denne periode skal jeg ikke arbejde på at forlænge sæsonen. Det er en metode så jeg får begrænset mig…
    Perioderne er som så:
    Maj-midt juni: Rabarber
    midt juni – midt juli: Skovjordbær og jordbær
    Midt juli-midt august: sommerhindbær, ribs og kirsebær
    midt august – midt september: blåbær, blommer og brombær
    midt september – midt oktober: Pærer, efterårshindbær og æbler
    midt oktober – maj: Æbler

    Det er sådan mine tanke til at begrænse mig. Vil i anbefale nogen sorter af frugt træer.
    Jeg vil gerne anbefale kirkes blommer for den tålmodige. Jeg har et træ der tog 10 år om at give frugt, men de 2 blommer jeg fik første gang i år smagte virkelig godt 🙂

    • Nymolle1900
      Nymolle1900 16. december 2020

      Velbekom! Dejligt du kan bruge mine råd.

      Når det kommer til valg af æbler – hvis det er spise æbler, som du vil spise ved moden. Og ikke har planer om at gemme til vinter… så vil jeg anbefale du vælger nogle æbler, som du kan lide.

      Smag er jo vidt forskellig. Kig dog også på sygdomsresistent, for træet og æblerne – bare ikke sjovt at æblerne angribes af skruv eller sådan :-S

      Skal jeg dog komme med et par eksempler, så kan jeg anbefale Ingrid Marie. Det er jeg selv meget glad for. Det modner september. Og spises fint fra træet, men holder også fint til at gemme nogle måneder.

      Ellers er Skogfoged et dejligt tidligt æbletræ. Først æbler modner august. Dur ikke til at gemme, men æblerne modner over tid – så du kan høste august og september og spise.

      Et godt gemme æble kunne være Dronning Louise, som nok er det bedste gemme æble til hobby. Modner i løbet af oktober – smager bedst, hvis det gemmes til januar og spises fra januar-marts 🙂 Så en god måde at sikre frugt til foråret også, førend rabarber er klar 🙂

  2. Jeanette Pedersen
    Jeanette Pedersen 16. december 2020

    Hej
    Jeg har læst jeres blog og synes den er meget spændende 🙂
    Jeg forstår ikke helt det med æbler. De æbler I har høstet, er det fra æbletræer der var på grunden? Hvis det er fra dem I har skrevet i plantede i 2017, hvordan har i så fået vildstamme æbletræer til at give æbler efter 2 år?
    Men ud over det.
    Jeg er lidt igang med at planlægge hvilke æbletræer jeg skal plante og vil derfor gerne høre hvilke tanker I har gjort jer mht sorter?
    Tak for en god blog og god jul

    • Nymolle1900
      Nymolle1900 16. december 2020

      Hej Jeanette

      Dejligt du læser med 😀

      Vi har 5 gamle, MEGET store, æbletræer… det er dem, som vi høster fra 🙂 Ved det yngste af træerne er 30 år gammelt – de andre kender jeg ikke alderen på.

      De nyplantede træer i vores frugthave – som jeg tænker, du tænker på, dem høster vi ikke i store mængder fra. Vi får blot 5-10 æbler pr. træ. Vildstamme har fordelen at det bliver store træer, men førend der kan høstes spandevis af frugt går nogle år – 8-10 år gamle plejer det at hedde sig. Vi platede i 2017, hvor træerne var 2 år gamle… såeh et par år endnu. Og vi kan høste i større mængde 🙂

      Spændende du også er ved at anlægge en frugthave.

      Tankerne vi gjorde var egentlig ret simple. Vores mål var at sikre æbler hele året. Eller rettere sagt frugt, da vi også har plantet pære, kirsebær og blomme.

      Vi valgte sorter som var gode at gemme til vinter. Vi valgte sorter, som var gode at spise straks.

      Vi har valgt ét træ af hver sort – da vi kun skal have til egen forsyning.

      Sidst nævnte “sorter vi kan spise straks” har vi sørget for at frugt modner varieret. Tidlige Kirsebær modner først i start juli, Sene kirsebær modner slut juli. Nogle æbler modner i august, andre i september og nogle helt sent som slut oktober.

      Så kig på hvornår træerne modner, såvel som sørg for at have nogle træer, hvor frugten er god til at gemme 🙂

      Rigtig meget held og lykke med projektet 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *