Tryk "Enter" for at gå til indhold

Endnu en kedelig aften…

Og dog… kunne være endt kedelig. Latex handsker, en tur i køkkenhaven og en stor dunk eddike kan starte en fest, selv en kedelig hverdagsaften. Der skulle laves hjemmelavede rødbeder.

Må vist hellere rette

Trods overskriften “endnu en kedelig aften”, så er der nu aldrig kedeligt på Nymølle. Overskriften refererer blot det til kedelig septembervejr vi er ramt af. Godt nok kommet meget regn de sidste dage.

Den meget regn og tidligt mørkt forhindre havearbejde. Sådan er efteråret – og vinteren. Medmindre man er udstyret med lygte, så er tiden i haven begrænset.

Heldigvis er der massevis af opgaver, som kan klares indendøre. TV’et til at underholde sig kan man i hvert fald ikke regne med.

Det er godt nok for sjældent, at der er noget i tv, som er værd at se. Medmindre man ligefrem er til endnu en snak om Brexit – eller diverse socialrealistiske eksperimenter, tv-shows, musikkonkurrencer eller sådan.

Vi er derfor kun lykkelig for at rigeligt med opgaver, som passer til en mørk og regnfuld efterårs aften. I aftes blev der lavet hjemmelavede rødbeder.

Endnu en af glæderne ved at have en køkkenhave og dyrke sine egne grøntsager. Der er arbejde at tage sig til, selv når vejret – og mørket – ikke tillader man kan være ude.

Hjemmelavede rødbeder

rødbeder

Det må vist være en af de nemmeste ting at lave selv – altså syltede rødbeder. Og hjemmelavede rødbeder smager bare 100 gange bedre end de købte.

Købte rødbeder er ofte tamme i smagen, helt udkogte og er det rigtig skidt, så også helt splattede. Hjemmelavede rødbeder smager af rødbede, er faste og sprøde. Virkelig arbejdsindsatsen værd!

Iført regnfrakke blev der høstet en stor spandfuld rødbeder. For at minimere svineriet indendøre, så blev de vasket udendøre – i en spandfuld vand. Vi har en temmelig leret jord, så det var godt at få vasket jorden af udendøre.

hjemmelavede rødbeder

Top og bund blev skåret af rødbederne. Og rødbederne kom i en stor gryde.

Skræl endelig ikke rødbederne! Blot skær top og bund af. Når rødbederne er kogt kan skrællet nemt smuttes af. Derefter er rødbederne er klar til at blive skåret i skiver og komme på glas.

Kogetiden er ca. 30 minutter. Rødbederne må hellere være lidt til den hårde side, fremfor gennemkogte. Der sker en videre forarbejdning, når rødbederne kommes i eddikelage og på glas.

Få opskrift på eddikelage til syltede rødbeder her

Et super hyggeligt arbejde til en hverdagsaften, hvor vejret ikke tillader ret meget andet end indendørs hygge.

Har man mange rødbeder i haven, så kan også anbefales at lave rødbede relish – det smager fantastisk! Vi lavede det først gang sidste år, efter inspiration fra en ferie i polen.

Vi skal helt sikkert lave rødbede relish igen i år. Det må dog blive en anden aften.

Få opskrift på polsk rødbede relish her

2 Kommentarer

  1. Elsebeth
    Elsebeth 2. januar 2020

    Et godt råd fra en gammel husmor: Lad endelig et par centimeter af toppen og hele roden blive siddende, da rødbederne vil ‘bløde’, hvis man fjerner dem, inden de bliver kogt.

    • Nymolle1900
      Nymolle1900 3. januar 2020

      Hej Elsebeth

      Altid skønt med råd – og ikke mindst fra en “gammel husmor”, som du skriver 😀

      Vil da helt sikkert forsøge med dit råd, til næste gang der laves rødbeder.

      Årsagen til at skære top og bund af rødbederne, før kogning er dog netop for at arbejdet går let. Ved at koge rødbenere med bun og top skåret væk, så kan skræl blot smuttes af – og man slipper for at stå og skrælle de brandvarme rødbeder.

      Næste gang jeg laver rødbeder, forsøger jeg begge metoder – så må det komme an på en smagning 😀

      Rigtig godt nytår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *