Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hjemmedyrket kamille

Det er højsæson for kamille. Vores marker er fyldt med kamille, hvilket er en god anledning til at høste kamille blomster – som vi kan nyde til hjemmelavet kamille te, når det bliver koldt.

Den nemmeste te: hjemmelavet kamille te

Tror næppe, at der findes nogen nemmere plante at dyrke. Strø lidt kamilleblomstfrø og det vil fortsætte med at vælge op af jorden med kamille i mange, mange, mange år.

Kamille er desuden super godt at have i marken, så spiser dyrene det – og ligesom kamille er sundt for os, så hjælper kamille også fordøjelsen hos dyr.

Der har tidligere gået heste – mange heste – på vores marker og folde, så der er sikkert sået meget kamille. Eller måske ikke ligefrem sået. Nærmere bare sået en græsblandning, hvor kamilleblomst var en del af græsblandingen.

I hvert fald har vi rigtigt meget kamille på vores marker og det vil vi høste, så vi senere kan lave hjemmelavet kamille te. Lækkert!

Dyrkning af kamille

Vigtigt ved høst af kamilleblomst

Det sværeste ved at høste kamille – eller kamilleblomst, som det korrekt hedder – det er nok at ramme det helt præcise tidspunkt at høste. Høsttidspunktet er nemlig afgørende for smagen af kamille.

Det bedste tidspunkt at høste kamilleblomst er om morgenen, samtidigt med at blomsterne er lige ved at springe ud. Derved får man den stærkeste styrke i kamilleblomst. Desuden skal der helst være faldet nattedug, så planten og kamilleblomsten står spændstig og kraftig.

Så er det bare at høste. Det gøres nemt med en saks og en stor spand.

HUSK! En stor spand! Der skal mange blomster til, for at kunne lave en pæn mængde kamille te, som kan tørres og gemmes.

Når kamilleblomst er høstet, så kan man tilbage i køkkenet i ro og mag, stå og klippe alle de grønne stængler af. Det er vigtigt at få mest muligt af det grønne væk, da det gør teen bitter. Det er blomsten der giver den gule farve og det er i blomsten at det virkelig sunde for os sidder.

Det kan virke, som et stort arbejde. Der skal mange klip til, men lidt god musik på – så går det som en lej. Husk forresten handsker, ellers ender du med virkelig gule hænder. Der er temmelig meget farve i sådan nogle morgenfriske kamilleblomster.

Tørring af kamille

Når blomsterne er klippet af stænglerne, så spredes alle blomsterne ud på en avis. Her skal de ligge og tørre, indtil blomsterne er helt tørre. Lad gerne blomsterne tørre et mørkt sted, så sollys ikke bleger blomsterne. Og sørg desuden for at rod lidt rundt i blomsterne af og til.

Det tager ca en uge, at få blomster helt tørre.

Og voila, så har du kamille til hjemmelavet kamille te – altså virkelig hjemmelavet kamille te.

For at lave teen, så er det blot at hælde kogende vand over blomsterne, lade det trække i 4-5 minutter. Derefter har du den lækreste kamille te.

Bliv ikke overrasket, hvis farven på din kamillete er meget, meget, MEGET flottere end farven på købt kamillete. Det er ganske normalt – og hjemmelavet kamille te smager også noget kraftigere end købt kamillete, som både er tørret i store tørreovne.

kamillete patentglas hjemmelavet

8 Kommentarer

  1. Karina
    Karina 28. maj 2023

    Kan man lave te af friske blomster, altså uden af tørre dem?

    • Rune&Martin
      Rune&Martin 30. maj 2023

      Det kan du sagtens. Blomsterne behøves ikke være tørret… kun om de skal gemmes, at du behøver at tørre kamille blomster.

      Held og lykke med det.

      Vh. Rune

  2. Jeannie Ahnstrøm
    Jeannie Ahnstrøm 19. juli 2019

    Hej.
    Jeg troede at kamille blomsten – altså uden det hvide blomst ( knoppen) kan bruges/ altså som de står nu, bare gule knopper men skøn kamille duft.

    Jeg har plukket en stor buket som dufter skønt i stuen.
    Kan jeg tørre dem til vinterte?
    På forhånd mange tak for svar

    Mvh. Jeannie

    • Nymolle1900
      Nymolle1900 22. juli 2019

      Hej Jeannie

      Altid skønt med en buket, som dufter 😀 Når det kommer til kamile – altså kamille til kamille te, så er kamille ikke bare kamille.

      Der er sikkert flotte navne for hver sort, men helt enkelt inddeles kamille i ægte og uægte. Det er den ægte, som du skal have fat i for at kunne lave kamille te.

      Når det kommer til ægte kamille er den vi har mest af i Danmark uden blade. På marker, vejkante og lignende ses oftest uægte kamille – mange tror det er kamille og den fungerer fint i buketter. Den har gul midte og hvide blomsterblade – og er ofte 50-90 cm høj. Fungerer fint i buketter, men dur ikke til kamille te… giver ingen smag og har ingen beroligende egneskaber.

      Den ægte kamille, som du kan høste i vejkanter, marker og lignende tørre steder, har ingen blomsterblade. Det er en 10-20 cm høj plante, som kun får gule knopper – også dufter den kraftigt af kamille, når du rører ved den. Du er ikke i tvivl om at det er kamille, når du har fingre i den.

      Denne type kamille hedder skivekamille – prøv at google, så vil du kunde genkende den 🙂 Det er denne type, som oftest bruges til kamillete… netop fordi den gror godt på nærigsfattig jord, og ikke kræver vand eller gødning.

      Desuden findes en variant af kamille med hvide blade, som også kan bruges til te. Denne hedder vellugtende kamille, gror i vandkanter og våde områder. Har samme gode egenskaber, som skivekamille, men kræver som sagt meget vand og våde områder – hvorfor det sjældent er denne som bruges til kamillete 🙂

      Har du været heldig at få plukket en buket af vellugtende kamillete til en buket – så nyd duften og den flotte blomst. Dur ikke at tørre denne til te… du bør tage blomster til kamillete direkte fra planten – og tørre med det samme, istedet for at bruge til buketter. Der forsvinder utroligt meget duft og smag, når blomster står i vand, så det er nærmest ikke værd at bruge energi på at tørre – og endnu mindre ide i at koge vand til en kop te, da du næppe vil få smag og duft af kamillete med blomster høstet fra en buket 🙂

  3. Pernille
    Pernille 1. juni 2019

    Hej.
    Må lige spørge hvad for en del af blomsten er det man bruger ? Et det den gule knup ??
    Mvh Pernille

    • Nymolle1900
      Nymolle1900 3. juni 2019

      Hej Camilla

      Det er nemlig helt korrekt den gule knop, som bruges. Det er et ordenligt pillearbejde, men det hele værd. Skønt at kunne lave sin egen kamillete 🙂

      Brug desuden ENDELIG handsker. Kamille farver en del, så du får hurtigt temmelig gule fingre – sådan nikotin gule fingre – hvis du ikke bruger handsker 🙂

      Held og lykke – og god kop te 😀

  4. Hans
    Hans 3. august 2017

    Så lærte jeg det. VIdste ikke at man kunne hente kamille fra naturen i danmark – det må jeg prøve… jeg drikker store mængder kamille 🙂

    • Nymolle1900
      Nymolle1900 4. august 2017

      Velbekom 😀 Fedt du har lyst til at komme igang med at lave din egen kamillete, ligesom vi har – men må vist lige advare… det er et stort arbejde, at få samlet mange blomster 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *