Menuen er fredagskylling. Tilberedning startede torsdag eftermiddag med slagtning af vores kyllinger – idag skal én i ovnen og serveres til aftensmad.
Høns i haven
Vi har hovedsageligt høns i haven for at være selvforsynende med æg. Vi får dog årligt en række kyllinger, som forvandles til noget af det bedste kylling der kan serveres.
Vi har høns af racen Wyandotter. Der får vi æg en stor del af året, såvel får nogle ganske fine størrelser slagtekyllinger.
Slagtevægten er 2-2,5 kilo. Det vil sige at vælgen er 2-2,5 kilo efter plukning – altså fortsat med indmad osv. Når indmad er fjernet og kyllingerne er rengjort, så har vi kyllinger på 1500-1800 g. Ganske pæn størrelse. Vi slagter efter 6 måneder fra udrugning.
Sidste år i julegave fik jeg en rugemaskine, som virkelig har været en succes i år. Vi har aldrig haft så mange kyllinger til slatning. Vi er slet ikke selvforsynende med kylling, men vores slagtekyllinger er en god tilføjelse til husholdningen. Vores egne slagtekyllinger er desuden ekstra lækre.
8 kyllinger blev udruget start april. Det er nu 6 måneder siden og det er tid til at slagte kyllinger – perfekt tidspunkt, førend vinteren. Derved undgår vi at skulle til at fodre på dyrene. Kyllingefoder har kyllingerne selvfølgelig fået i starten, men henover sommeren har kyllingerne bare spist græs og insekter i haven – og ellers kun passet med vand. Så økonomien i at avle slagtekyllinger er ganske god, når man sørger for at koordinere det henover sommeren.
Slagtning af kyllinger
Aflivning går ganske nemt. Plukning derimod er noget vi lige har skullet lære. Vi troede tidligere at kyllinger skulle i kogende vand for at løsn fjer – det ødelægger bare skindet.
70-80 grader varmt vand er den rigtig temperatur til plukning af kyllinger.
Vil desuden kraftigt anbefale at man taget aflivning, plukning og fjernelse af indmad i opdelte etaper. Vi arbejde tidligere ud fra, at slagtning af kyllinger skulle ske hurtigt – altså aflivning, plukning og dernæst fjernelse af indmad skulle ske i nærmest et go.
Sådan gør vi ikke idag. Og det gør hele processen langt mere overskuelig – og langt mere stressfri. Det giver desuden en bedre aflivning, mindre stressfuld for dyrene.
Trods aflivning af kyllinger lige ved foderskålen og med et par kærlige ord, nærmest ikke kan være stressende.
Kort sagt. Vi afliver om eftermiddagen, når vi lukker høns og kyllinger ind. Høns og kyllinger kommer roligt ind, hvor de tages og derefter aflives. Virkelig rolig proces.
De aflivede dyr lægges i værkstedet – køligt naturligvis – også laver vi aftensmad. Senere på aftenen går vi i værkstedet med en stor gryde med 70-80 grader varmt vand. Kommer kyllingerne op i vandet. Tager 3-4 styk af gangen. Skal bare lige været i vandet 60-90 sekunder.
Dernæst starter plukning, som virkelig går nemt.
Vi foretager plukning af alle kyllinger samtidigt. Denne gang var det 8 kyllinger og en høne, som skulle slagtes.
Efter plukling af kyllinger – og plukning af en høne – tog vi de plukkede dyr med indenfor i køkkenet. Og her begynder vi med at fjerne fødderne. Dernæst foretages en fin plukning af dyrene.
Først derefter skæres op ved hals, såvel bagdel – og indmad fjernes. Dette sker i vasken under rindende vand. Sådan synes jeg at det gøres nemmest. Kyllingerne gøres grundigt rene indvendigt for alt indmad.
Herefter er kyllingerne klar til at komme i fryseren. Ganske nemt. Og tog ikke meget mere end 2 timer at foretage plukning, såvel fjernelse af indmad på 8 kyllinger – og en gammel høne.
Aflivning gik også hurtigt. Og nu ligger 7 kyllinger og én høne i fryseren. Ottende og sidste kylling ligger i køleskabet, klar til at blive forvandlet til fredagskylling. LÆKKERT.