page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af Zinnia til buketter

Bedet er luget. Nu skal vandes godt, førend Zinnia udplantning i skærehaven – så planterne kan vokse til store flotte blomster til buketter.

Dyrkning af Zinnia – frøkenhat

Det danske navn er frøkenhat, men det rigtige navn er Zinnia. Og det er en skøn sommerblomst til buketter.

Det synes også dræbersnegle, så vær opmærksom på at beskyt planterne – og sæt fokus på bekæmpelse af dræbersnegle. Jeg har drysset lidt ferramol omkring højbedet forud – og for 3 uger siden. Det plejer at fungere, så er tilstedeværende snegle væk – og nye bekæmpes også.

Zinnia kræver forspring. Det er i hvert fald min erfaring for succes med dyrkning af Zinnia. Mange frøposer og såvejledninger til Zinnia skriver dog at man bare kan så på friland i maj. Det har jeg dog aldrig haft succes med. Jeg forspirer i starten af april.

zinnia beskæring nip knibe knipe såning forspiring

For nogle uger siden – slut maj – så nippede jeg topskuddet af. Nippede over tredje bladpar, for at sikre en god forgrening helt nede fra. Og dermed langt flere blomster.

Nu 3 uger senere, så er de nye skud godt på vej. Og det er til til udplantning af Zinnia i skærehaven.

zinnia beskæring nip knibe knipe såning forspiring dyrkning

Siden onsdag har planterne stået udenfor, for at hærde planterne til at være udenfor. I går morges fyldt jeg såbakken med vand, for at sikre planterne er spændte med væske, før udplantning.

Udplantning af Zinnia

Idag har jeg luget højbedet, hvor de mange Zinnia skal plantes. Jeg har lagt siveslange ud, strøet lidt ferramol omkring højbedet. Slutteligt har jeg vandet jorden grundigt, for at den knastørre jord var godt våd før udplantning.

Zinnia udplantning hvornår kan man plante frøkenhat ud dyrkning såning forspiring

Udplantning af Zinnia har jeg gjort i lige rækker, koordineret efter farve. Derved kan jeg høste frø, når planterne er afblomstret – og sikre at jeg får de rigtige farver.

Udplantning sker med 20 cm afstand, for at give god plads til at planterne kan udvikle sig. De bliver ganske store, inden længe.

Zinnia til buketter

Zinnia er en super god plante til buketter. Med forspiring af Zinnia får jeg nogle ganske langstilkede blomster.

Har aldrig haft succes med direkte såning i haven, men har læst mig til at endnu en fordel ved forspiring netop er at det giver kraftigere planter – og dermed også længere stilke. Så vil man dyrke Zinnia til buketter, så vælg forspiring. Vær dog opmærksom på at planten ikke bryder sig om at blive flyttet – såning bør derfor ske i en såbakke, hvor planten kan vokse indtil den er stor. Og kan udplantes her i juni.

Farverne er desuden helt fantastiske. Zinnia giver virkelig kraft på farverne – især til efteråsbuketter er det jo virkelig bare skønt.

Læs om zinnia i buketter her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *