page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Et æbletræ er efterårets slikkammer

Et æbletræ i haven er nødvendigt! Sådan er det bare! Vi har mange forskelige sorter af æbletræer, så vi har en LANG høst af æbler – nogle æbler spises først til vinter, andre først til foråret.

Æbler fra haven

Jeg har netop været i haven og plukke en kurvfuld æbler. Hver og et af æblerne er vasket, tørret og lagt i et fad på vores sofabord. Og for det ikke ska være løgn, så spiller radioen en sang fra min favorit musical i baggrunden. Nemlig spillemand på en tagryg. Og sangens, som blev spillet var “if I were a rich man”

Det må da virkelig siges at være en hilsen oppefra. Ik?

For hvilken rigdom er det ikke lige at kunne placere et stor fad med æbler på bordet – naturligvis æbler høstet fra egen have. Det er næsten lige førend, at det slår de første nyopgravede kartofler i køkkenhaven i juni måned.

Sandheden er dog, at vi er ved at drukne i æbler. Vi har i flere måneder haft et stort fad med æbler stående på sofabordet – netop for at kunne spise massevis af æbler. Fryseren er desuden fyldt med store mængder æblegrød, såvel skårne æbler, som nemt kan tages op til en bagt æblekage.

Få opskrift på bagt æblekage her

Vi har desuden allerede høstet store mængder æbler, som forsigtigt er lagt i kasser og stillet i værkstedet – mørkt og tørt, så æblerne kan holde længe.

Æbler året rundt fra haven

Okay! Vi har ikke friske æbler fra haven, året rundt. Vi har dog altid æbler fra haven. Køber aldrig æbler. Og vi har faktisk hele æbler til spisning, næsten hele året.

Nogle få måneder om året, så står den dog kun på æbler i form af æbler fra fryseren – i form af æblegrød eller æbler, som er skåret i skiver, til senere brug i æblekager o.l.

Hemmelighende – som faktisk ikke er så hemmelig – er valg af æblesorter. Nogle æbler er hvinende sure, når de plukkes i oktober måned. Når de får lov at ligge gemt i en kasse i 3 måneder, så har sødmen udviklet sig og det er nogle vildt gode æbler til at spise, som frisk frugt.

Denne type æbler hedder såkaldte gemme æbler – også kaldet vinteræbler. Det er dog lidt mærkeligt at tale om vinteræbler, da æblerne først rigtigt er klar til spisning til foråret, når de netop har lagt i kasser i 3-4 måneder.

Andre æbler skal spises direkte fra træet. Og igen andre æbler kan spises fra træet, men har også en lang holdbarhed og kan gemmes i 2, 3 eller 4 måneder (4 måneder, så begynder skrælles dog at være lidt kedelig – men skrællet, så smager æblet fortsat skønt).

æble æbler hund må hunde spise æbler

Toby – vores Welch Corgi Pembroke – er desuden også VILD med æbler. Toby spiser vist 2-3 æbler på daglig basis, når han komme afsted med at finde et nedfaldsæble i græsset.

Dyrlægen siger ellers at æbler feder. Sikke noget pjat! Toby er i fin form. Ikke et gram for meget på ham. Men selvfølgelig, som med alt mad – det handler om at få sig rørt efterfølgende. Og Toby farer rundt i hele haven, i hælene på ps.

Nå! Tilbage til pointen med mit blogindlæg. Budskabet er at man med valg af rette sorter af æbler, kan have æbler næsten året rundt.

Æbletræer i haven

Vi har 14 forskellig æblesorter i haven. Vi har ét træ af hver sort, så har 14 æbletræer. Det er nok de færreste, som har plads til det. Vores æbletræer er desuden på vildstamme, så træerne bliver vældig store med tiden. Endnu færre, som har plads til det.

Enhver have har dog plads til et æbletræ, hvis ikke flere. Og med æbler på dværgstamme, så kan et æbletræ faktisk også gro i en krukke.

Når man vælger æbletræer, så vær dog opmærksom på, hvornår æblerne skal spises – og holdbarheden af æblerne.

Et æbletræ giver kun frugt én gang om året, og æblehøsten er normaltvis ovre i løbet af 3-4 uger. Derefter er det blot at vente til næste år. Medmindre man altså sørge for at vælge æbletræer, som modner i september. Et andet, som modner i oktober. Et tredje, som modner i november. Og et fjerde, som modner og æblerne kan gemmes til december. Og sådan fortsætter det. Pointen er vist forstået.

Vi har sorter, som smager SKØNT i april og godt ind i maj. Juni har vi kun rester tilbage, men der er vi også begyndt at glæde os til nye kartofler og nye frugter fra haven. Juli og august har vi ingen æbler fra haven, men har frugttæer der bugner med pærer, blommer, figner, ferskner, nektariner. For ikke at glemme alle de mange bær vi høster i haven – brombær, hindbær, solbær og stikkelsbær.

Så ja! Vi klarer os med et par måneder uden æbler. Og NYDER, når efteråret kommer, at kunne fylde fade med friske æbler fra haven.

God lørdag

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.