page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Færdigt arbejde! Nu er hønsehuset færdigt

Vores hønsehus tegning er fulgt til punkt og prikke. Nu er hønsehuset færdigt og der er kommet en fin hønsegård til hønsehuset.

Weekendens byggeprojekt…

Det har taget sin tid. I weekenden fik vi – endelig – bygget hønsehuset færdigt. Helt præcis, så fik vi bygget hønsehuset færdigt – idag – lørdag. Og har fået bygget en flot hønsegård til hønsehuset.

Nu er hønsehuset klar til, at hønsene kan flytte ind – det er dog en anden historie. Hvilke hønse det bliver, kommer vi tilbage til. Idag skal I have tegningerne til hønsehuset, som lovet flere gange.

Håber andre kan have glæde af vores tegning af vores hønsehus.

Fra ide til hønsehus tegning

Det hele startede lidt af nød. Vores hønsehus fløj væk i et ordentligt blæsevejr. Sidenhen har vi brugt en masse tid på at tænke over indretning af hønsehuset og snakke om, hvordan vi gerne ville hønsehuset skulle se ud – og ikke mindst, hvordan et nyt hønsehus bedst opfyldte vores krav.

Vi ville have et hønsehus, som vi kunne komme ind i – for lettere rengøring. Hønsehuset skal have plads til 3-5 høns og en hane. Og der skal være redekasse, såvel som plads til at en høne kan ligge i ro og ruge.

Vores ønsker skrev vi ned. Dernæst fik vi lavet en tegning. Vi fik lavet mange tegninger. Rigtigt mange tegninger.

Da vi havde designet på plads, så begyndte det helt store arbejde. Nemlig at få designet hønsehuset, så det var billigst muligt.

Vi ville bygge i krydsfinerplader. Krydfinerplader er 1220×2440. Og nu handlede det om at få dimensioneret hønsehuset, så vi kunne nøjes med færrest krydsfinerplader – og stadigvæk overholde vores ønskede design.

Vores hønsehus er endt ud med at blive bygget af 5 krydsfinerplader. Der er en lofthøjde på 1,4 m i hønsehuset og der er et grundplan på 1,8*1,2 m. Vores nye hønsehus er altså ikke et stort hønsehus, men rigeligt stort til vores behov.

Læs mere om vores hønsehus design her

Hønsehus tegning

Godt begyndt er det halve arbejde.. Sådan lyder et – ganske fornuftigt – ordsprog.

Vi fik derfor lavet en rigtig god arbejdstegning over hønsehuset. Med vores hønsehus tegning fik vi bestilt materialer hjem.

Naturligvis skulle der bestilles 5 krydsfinerplader. Vi har valgt krydsfinerplader i 15 mm tykkelse. Det er ganske rigeligt til et hønsehus. Vi har desuden valgt konstruktionskrydfiner med limklasse WBP, hvilket sikrer at krydfinerpladerne kan tåle vand – og regnvejr vil de blive udsat for, da krydsfiner kommer til at udgøre beklædningen i hønsehuset.

5 krydsfinerplader har vi betalt 1800 kr. for.

Selve skelettet til hønsehuset byggede vi af almindelige 45×45 mm reglar af fyr. Her har vi bestilt 14 stk på 3meter til en samlet pris på 262 kr. Tror vi havde 1 til overs, så det passer meget fint med 14 stk.

Desuden er bestilt skruer til at samle hønsehuset. Her er bestilt og næsten brugt 100 stk. 70mm skruer og 200 stk. 50mm skruer – der går pludselig mange skruer til ethvert byggeri.

Skruer betalte vi 187,5 kr for. Skruer kan måske findes billigere, men vi fik leveret fra samme byggefirma, som leverede træet – så det var nemt.

Billigt hønsehus

Grunden til at vi valgt at bygge vores hønsehus selv, var netop prisen. Når vi regnede på det, så ville det blive alt fort dyrt at købe et hønsehus – i ordenligt kvalitet, så vi ikke igen oplever det smadret i blæsevejr.

Lægger vi priserne ovenfor sammen, så ender vi med en pris på 2249,5 kr. Og det er faktisk prisen for at at kunne følge vores hønsehus tegning. Ganske billigt for at bygge et hønsehust i denne størrelse.

Til prisen skal lægges tagpap, maling, dørhængsler og et par stolper til fundament.

Vores hønsehus monteres nemlig ovenpå nogle 90×90 stolper, som sættes i jorden. Her har vi købt 3 trykimprægnerede stolper på 3meter til en pris på 300 kr. Tagpap har vi betalt 900kr. for.

Læs om tagpap til hønsehus her

Maling havde vi betalt 240 kr for 2 liter linoliemaling, som er brugt til at male hønsehuset. Hængsler havde vi i forvejen, så det er eneste vi ikke har købt – de skal tillægges prisen, hvis ikke man er heldig at have hængsler og haspe til døren.

Samlet set er prisen for hønsehuset, 3689,5 kr.

Hønsegården er laget af reglar af lærk og beklædt med voliernet. Dette har vi betalt lige under 1000 kr for – alt i alt. Den samlede pris for vores nye hønsehus er dermed endt med at blive 4600 kr. Alt i alt.

Vores gamle hønsehus – som var halv størrelse af det nye og langt dårligere kvalitet – havde vi betalt 4995 kr for. Dertil kom levering på 500 kr. Og vi har fået et langt mere stabielt hønsehus, som nok skal holde i mange år.

Hønsehus tegning

Og lad os så komme til pointen med dette blogindlæg. Nemlig, at give vores tegninger til vores hønsehus.

Har lavet det, så ét A4 papir viser en krydsfinerplade. Det er altså bare at tage én krydsfinerplade og tegne målene fra vores hønsehus tegning på – også save ud.

Det er ganske nemt at save i krydsfiner med en almindelig sav, så det er bare at komme igang. Læg krydsfinerpladen op på nogle kasser, så går det nemmest.

Krydsfinerpladerne monteres på et skelet af reglar. Her har vi godt nok ikke lavet en tegning, men tænker det må være ret lige til at bygge nogle firkantede rammer af reglar – og montere krydsfinerpladerne ovenpå.

Læs om hjemmelavet hønsehus her

Målene på vores hønsehus tegning er lavet, så hønsehuset kan bygges med kun 5 krydsfinerplader. Der er sat beskrivelse på, som beskriver hvor hver enkelt del skal sidde på hønsehuset.

Med nedenstående tegning kan det ses, hvor hvert enkelt del skal sidde på hønsehuset.

hønsehus tegning

Ved første øjekast, så kan det måske virke lidt uoverskueligt. Prøv dog at kig lidt nærmere på samlevejledningen – og ikke mindst vores hønsehus tegning, som kan downloades længere oppe.

Det er egentlig ganske simpelt. Og det er et rigtigt gør det selv arbejde, at bygge en hønsehus.Og med vores hønsehus tegning, så er det lige til at bygge et flot hønsehus.

Det færdige resultat

Vi er rigtig glade for vores nye hønsehus! Glæder os rigtigt meget til at få høns igen! Høns hører sig bare til på en gård, som vores – og det er jo bare dejligt med friske æg.

Vi er desuden rigtig godt tilfredse med, som hønsehuset er kommet til at se ud. Stolperne til hønsegården er af lærk, så de er lidt gule nu og her, men vil i løbet af sommeren farves grå af solen – og dermed falde godt i ét med voliertråeden.

gør det selv hønsehus tegning

Den grønne farve på hønsehuset er vi især glade for. Nu står bøgehækken brun, men til sommer vil hønsehuset falde godt i ét med hækken – og ligger som en fin baggrund til frugthaven.

Vi er ganske enkelt meget glade, for det nye hønsehus.

Det er desuden dejligt, at være færdig med byggeriet af vores nye hønsehus. Den slags projekter tager altid – pludselig – længere tid end forventet, men det har været et sjovt projekt. Det har desuden været et rigtig godt vinterprojekt, at kunne gå til og fra – og få bygget hønsehuset i garagen, i tørvejr og varme.

Nu glæder vi os dog til at foråret rigtigt tager fat og vi kan komme mere i haven.

Vælger du at bygge et hønsehus udfra vores hønsehus tegning, så send os meget gerne et foto af dit færdige hønsehus. Vi vil mægtig gerne se, hvordan det ser ud i din have 🙂

6 Kommentarer

 1. Line
  Line 5. maj 2020

  Hej! Dejligt med noget inspiration til at bygge sit eget hønsehus. Har I nogle billeder af hønsehuset indvendigt? Kan ikke gennemskue, hvor siddepinden er placeret. Og nu hvor I har haft det et års tid – er der noget, I ville have gjort anderledes? Tænker fx på hvor let rengøringen er?
  Mvh Line

  • Martin - Nymolle1900
   Martin - Nymolle1900 6. maj 2020

   Hej Line

   Velbekom… herligt om du kan hente inspiration fra vores hønsehus 🙂

   Har netop lige været i hønsehuset og tage et foto fra indenfor til dig.

   Du kan se det her

   Hønsehus invendigt

   Sovepinde er bagers i hønsehuset – oppe under “loftet” Dermed er hønselort og sådan også inders. Ganske nemt at få ud med en skov.

   Redekassen er lige indenfor døren, hvor hønen er ved at lægge et æg – hun er lidt plukket, trods alt maj og højsæson for paring…hehe.

   Bagerst i højre hjørne har vi et aflukke til høns der ruger – praktisk for at kunne tage en høne fra, når hun ruger. Og hun stadigvæk er del af flokken, så der ikke opstår slåskamp om hieraki, når hun er retur 🙂

   Om der var noget vi ville ændre? Tror jeg egentlig ikke. Hønsehuset fungerer super godt, nemt at gøre rent og hønsene trives…

   Rigtig meget helt og lykke med byggeriet, hvis du kaster dig ud i det 🙂

 2. Louise
  Louise 20. april 2020

  Hej 🙂 Er i stadig glade for jeres hønsehus, og hvad er målene på lærkelægterne udendørs?

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 22. april 2020

   Hej Louise 🙂

   Det kan du tro 😀 Vi er meget glade for hønsehuset!

   Dimensionerne på lærkelægterne er 45x45mm.

   Der er 90 cm imellem de lodrette “stolper”. Og højden er 180 cm, så vi kan gå i hønsegården 🙂

   • Louise
    Louise 22. april 2020

    Tak for svar 🙂
    Vi er lige gået i gang med projekt hønsehus. Har selv tegnet det, med inspiration fra Jeres 🙂

    • Nymolle1900
     Nymolle1900 23. april 2020

     Velbekom 🙂

     Lyder spændende! Rigtig meget held og lykke med projektet. Det er så super hyggeligt med høns i haven.

     Du må lige sende os nogle fotos, når hønsehuset er færdigt – vi vil jo gerne se jeres flotte resultat 😀

     God arbejdslyst med projektet 😀

     Bedste hilsner

     Rune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *