Tryk "Enter" for at gå til indhold

Årets første honning

Så er honningsæsonen igang. Vi har netop høstet årets første honning – og der er meget honning. Rigtig meget honning i år.

Første honning høst

Faktisk var det slet ikke planen, at vi skulle høste honning nu. Men det er nu dejligt med nyhøstet honning – og vildt lækkert!

Årsagen til at vi pludselig fik nyhøstet honning nu, handler selvfølgelig rigtig meget om vejret. Den meget store varme har fået alting til at blomstret og bierne har virkelig haft travlt med at lave honning. Bierne har haft så travl, at de har fået fyldt næsten hele bistadet allerede med honning – i hvert fald de nedre rammer. Og det er ikke så godt, da der også skal være plads til at dronningen kan lægge æg, som kan blive til nye bier.

Så for at hjælpe vores bistader lidt, så har vi netop høstet 6 rammer med honning.

Vi har dog endnu ikke fået alt vores biudstyr. Vi startede først om med at have bier sidste år – og får først alt biudstyret senere på sommeren. Derfor laver vi nyhøstet honning på den gammeldags metode. Ved ganske enkelt at lade honningen løbe af rammerne i en spand.

Læs vores blogindlæg om at holde bier her

Nyhøstet honning

Smagen af nyhøstet honning er fantastisk! Det kan slet ikke sammenlignes med honning, som købes i supermarkederne.

Honning er desuden helt flydende, når det lige er høstet. For at honning bliver stiv, så skal det først røres i nogle dage.

Af de 6 rammer, som vi tog fra bierne fik vi 8 liter honning – for de, som ikke ved det, så er det MEGET honning.

Vi har hældt halvdelen på flasker, som kan bruges som flydende honning. Flydende honning er fantastisk at bruge på havregryn eller til dressinger. Flydende honning er desuden virkelig lækkert at bruge ovenpå jordbør, istedet for sukker. Smager fantastisk!

Den sidste halvdel af de 8 liter honning har vi rørt, for at få stiv honning. Problemet med flydende honning er nemlig, at det ikke har så lang holdbarhed – medmindre det varmebehandles.

Flydende honning er bare heller ikke nemt at smøre på brødet. På brød og kiks, så er fast honning langt nemmere. Og ved at røre honningen, så bibeholdes smag og næringsstoffer – samtidigt med at honningen kan holde sig længe.

flydende nyhøstet honning

Rørt honning

Når man rører honning, så skal man røre i honningen dagligt – 2 minutter morgen og aften.

Honning skal røres indtil det får konsistens, som balsam. Nu er honningen fortsat meget flydende, men når den kommer på glas stivner honningen op – og sådan laver man stiv honning. Eller fast honning, om man vil.

Rørt nyhøstet honning patentglas
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *