Tryk "Enter" for at gå til indhold

Tid til at sikre næste års blomstring…

Stiklinger af kæmpe verbena – også kaldet jernurt – er en nem måde at sikre overvintring af kæmpeverbena. Planten står flot nu, men er ikke vinterhårdfør i Danmark…

Kæmpe Verbena – Jernurt

Netop nu står Kæmpe Verbena smukt i haven. På Dansk kaldes planten også jernurt – eller kæmpe jernurt. Det er en virkelig skøn sensommer plante,. Vi har den flere steder i haven blandt andet omkring vores havedam, hvor den er flittigt besøgt af mange insekter.

Kæmpeverbena er dog ikke vinterhårdfør i Danmark. Det er ellers en staude – ikke en toårig sommerblomst, som mange fejlagtigt tror.

Kæmpevervena tåler bare ikke frost, hvorfor den samme plante ikke vil blomstre igen næste år. Kæmpeverbena selvsår sig dog ganske villigt i haven. Mange vil ligefrem sige lidt for villigt, da kæmpe verbena hurtigst spreder sig rundt i haven. Det er dog ikke et særligt stort problem, hvis man spørg mig. Rodnettet er ganske småt og planten er nem at hive opad jorden. Kort sagt, problemet er hurtigt løst.

Udfordringen ved frøformering af kæmpe verbena – eller rettere sagt at kæmpeverbena selvsår sig i haven – er nærmere at frøene skal have frost førend de spirer. I Danmark har vi ikke altid den meget hårde frost, trods vi havde forrige vinter. Endnu en udfordring er at de selvsåede frø først begynder at vokse engang i løbet af maj eller juni. Det er ganske enkelt for koldt til at frøene begynder at spire før, hvorfor de selvsåede kæmpe verbena bare ikke bliver særligt kæmpe store. Man får altså ikke de hersens 100-150 cm høje planter. Nærmere 50-75 cm høje planter. Og det er jo bare synd.

Det er i hvert fald vildt imponerende med de enormt høje planter, som står som en sky af små bitte blomster henover ens bede i 150 cm højde. Jeg er vild med det. Derfor har jeg også fokus på overvintring af kæmpeverbena.

Kan Kæmpe Verbena overvintre? Guide til overvintring af kæmpeverbena

Jeg vender lige retur til, hvordan jeg sikrer overvintring af kæmpeverbena. Lad mig først pointere, at man kan være heldig at opleve at kæmpe verbena overvintre på friland. Har vi en mild vinter, så skal kæmpeverbena nok klare den. Det er dog en gambling.

Vi har været heldig et par år. Vinteren 2018 og 2019 var meget mild, hvor kæmpeverbena klarede overvintring på friland. Kombineret med de mange planter jeg havde til overvintring, så havde vi i sommeren 2019 og 2020 ENORMT mange kæmpe verbena. Det var virkelig flot.

Man kan selvfølgelig også forsøge at dække kæmpeverbena med blade, halm eller lignende – og derved beskytte planterne mod frosten. Har ikke selv forsøgt denne metode, så har ingen erfaring på området. Måske det fungere.

Alternativt kan man naturligvis også bare høste frø fra sine kæmpe verbena og forspire kæmpe verbena i vindueskarmen i det tidlige forår. Blot husk, at frøene skal 1-2 uger i fryseren først, da frøene skal have frost for at spire.

Lad mig da også lige nævne min egen udfordring med at høste frø af kæmpe verbena – og hvorfor jeg ikke bruger denne metode. Kæmpeverbena blomstre så utroligt sent på sæsonen, at frøene kan have svært ved at nå og blive modne – trods det største problem egentlig er at få lov til at høste frøene i tørvejr, så frøene ikke er enormt våde efter høst og dermed ekstra udsatte for at rådne.

Kæmbeverbena overvintring

Nå! Det blev pludselig et langt skriv om, hvorfor jeg ikke gør dit og dat. Og hvorfor jeg ikke beror mig på at kæmpe verbena selv sår sig rundt i haven.

Nu til, hvordan jeg rent faktisk sikrer overvintring af kæmpe verbena. Det er nemlig ganske nemt. Jeg tager stiklinger af kæmpe verbena. Det kan nås endnu, trods jeg godt nok allerede i august tog stiklinger. Stiklingerne kom i så- og priklemuld og har sidenhen stået og passet sig selv.

kæmpeverbena overvintring kæmpe verbena jernurt vinter vinterhårdfør

Jeg har netop priklet mine stiklinger om, så stiklingerne har fået rigtig jord at vokse videre i henover vinteren. Når vi kommer til november, så stopper jeg vanding og sammen med alle mine øvrige frostfølsomme planter, så placeres planterne i stalden.

Stalden er ikke opvarmet. Ej heller frostfri, men alle planter er beskyttet mod den hårdeste frost. Og trods vi får hård frost udenfor, så bliver det aldrig rigtig koldt i stalden.

På denne måde har jeg i hvert fald nogle kæmpe verbena, som vokser op og bliver KÆMPE store. Endnu en gevinst ved at tage stiklinger af kæmpeverbena – altså tænke på overvintring af kæmpeverbena – er at planterne til foråret er hurtigt i vækst, så der sker en god forgrening af planterne. En enkelte stikling bliver altså til en temmelig stor plante i løbet af sommeren med massevis af sidegrene, så jeg ikke bare får en høj plante, men også en temmelig stor plante.

Læs om succes med stiklinger her

4 Kommentarer

  1. Jeanet Olesen
    Jeanet Olesen 2. september 2023

    Hejsa, vander du dem slet ikke hen over vinteren?
    Vh Jeanet

    • Martin
      Martin 4. september 2023

      Hej Jeanet

      Nope. Planten går i dvale, ligesom alle andre stauder – og vand øger blot risikon for at det hele rådner væk.

      Vh. Martin

  2. Astrid Nora Lössl
    Astrid Nora Lössl 24. august 2023

    Tak for skrivet og råd. Du nævner dog ikke Hvordan du tager stiklinger. Hvor lange og hvilken del. Vil du dele det? 🙂

    • Martin
      Martin 24. august 2023

      Hej Astrid

      Fedt du skriver med… Jeg forsøger gerne at forklare, ment ænkte det kunne ses af fotoet 🙂

      Du tager stikling af ét nyt tynd skud – nede ved bunden af planten. Klip toppen af over et bladpar. Og klip buden af under et bladpar, hvor du ligeledes fjerner bladene. Så stiklingen er altså 2 bladpar lang. Stik i jorden og det er det 🙂

      Held og lykke med det.

      Vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *