page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hvem sagde jeg var tidligt igang?

Såning af ærteblomster skete i februar. Mange vil sige, at det er tidligt. Ærteblomster vokser dog langsomt i starten, hvorfor forspiring af ærteblomster skal tidligt igang…

Såning af ærteblomster

Nu er vi i starten af april. Det er 2 måneder siden jeg begyndte med såning af ærteblomster. Det var i starten af februar, hvor det endnu var mørkt udenfor – det meste af dagen.

Mærkeligt nok anbefales det mange steder, at begynde forspiring af ærteblomster i marts. Forklaringen er mange steder, at der skal være lys nok – for at undgå ærteblomst strækker sig efter lyset.

Og trods det i februar var meget mørkt, da mine ærteblomster spirede frem, så har jeg ikke haft problemer med at de straks sig efter lyset. Jeg har ganske fine planter, uden lange “ben”.

Forklaringen er at jeg klippede ærteblomster ned i starten af marts. Derved klippes de lange stængler væk, og der sikres en bedre forgrening fra start. Nu er det tid til at få pottet ærteblomster om – der er trods alt endnu en månedstid, førend udplantning af ærteblomster i haven.

Prikling af ærteblomster

klip beskæring ærteblomster dyrkning såning ærteblomst

Når jeg prikler de forspirede ærteblomster om, så planter jeg dybt. Planter ærteblomsten til nederste bladpar – bemærk forresten den fine forgrening. Grundet med klipning af ærteblomster i marts, så har jeg nu to stilke opad jorden.

Nu klipper jeg det nye skud tilbage – det lange skud.

forspiring af ærteblomster dyrkning såning ærteblomst

Klipper til lige over andet bladpar på det nye skud. Derved får jeg en kraftigere forgrening både på det første, men også på det nye skud. Samtidigt holder jeg planten nede i højde, indtil jeg kan plante ud i haven. Ved udplantning af ærteblomster i haven så har jeg virkelig et kraftigt rodnet, og til den tid en lille fin busk – fremfor én lang stilk.

Efter udplantning af ærteblomst i haven, hvor planten får mere plads til rødderne og begynder at få mere gødning, så vil planten hurtigt vokse i vejret – og skabe en tæt ærteblomst på mit espalier.

Forspiring af ærteblomster

forspiring af ærteblomster dyrkning såning ærteblomst

Efter at jeg har fået pottet alle mine mange ærteblomster om, så begynder planterne pludselig at fylde noget – måske det er endnu en af forklaring til, hvorfor mange venter med forspiring af ærteblomster indtil marts. Altså for at kunne springe prikling over, og blot plante ud i haven direkte efter fremspiring.

Min erfaring er blot, at det giver ranglede og meget kedelige klatreplanter. Ved at begynde tidligt med forspiring af ærteblomster – og gentagne gange klippe ned – får jeg små kraftige buske til udplantning i haven. Vigtigst af alt, så får jeg et super kraftigt rodnet, så planten hurtigt vokser i vejret efter udplantning.

Prikling af afklippet, efter forspiring af ærteblomster

Afklippet fra klipning af ærteblomster går desuden ikke til spilde. I hvert fald ikke det jeg klipper nu væk, anden gang – først klipning af ærteblomster ryger på komposten.

Det afklippede ved prikling af ærteblomster potter jeg op, for at lave stiklinger af ærteblomster.

Fjerner blade på stilken, fjerner topskud og stikker i en potte med jord – stiklinger stikker jeg altid langt kanten af en potte. Det har jeg bedst succes med.

stiklinger ærteblomst dyrkning

Derved kan jeg også have plads til langt flere stiklinger af ærteblomster i potten. Stiklingerne får lov at vokse til i løbet af april, maj og slut juni plantes stiklingerne ud imellem de i maj udplantede forspirede ærteblomster. Derved fornyer jeg planterne i mit espalier.

Ærteblomster har en tendens til at blive kedelige i de nederste blade efter nogle måneder. Alt kraft går ligesom i vejret – det er trods alt en klatreplante. Med udplantning af stiklinger i juni, så sørger jeg for at også det nederste på mit espalier er pænt og grønt – og dækket af massevis af ærteblomster.

Læs om såning af ærteblomster her

Såning af majs, asier og salat til køkkenhaven

dyrkning majs salat asier såning

Nu havde jeg fingrene i jorden – og start april er tid til såning af majs, såvel såning af asier og forspiring af salat til køkkenhaven. Efter forspiring af ærteblomster, så fik jeg sået majs, asier og lidt salat.

Ved såning af asier, så er det vigtigt at frøene stilles op – så de står på spidsen i jorden. Frøene er store, og risikerer at rådne, hvis de ikke rejses op. Ved såning af asier, så sår jeg ét frø pr planterum.

Majs sår jeg tre majs pr. planterum.

Ved såning af salat, så ville jeg normalt bredså i en større plantebakke. Idag bredsår jeg salat i en plantebakke med 6 rum – alene af den grund, at sådanne 3 bakker passer i mit mini drivhus 🙂

Nu begynder det også så småt at ligne noget med alt det forspirede til køkkenhaven. Tomaterne vokser godt til allerede.

Læs om forspiring af tomater her

Grønkål, palmekål og knoldselleri spirer godt frem – skal snart have priklet grønkål og priklet palmekål.

Kartoflerne gror også allerede godt i køkkenhaven, i morgen skal der sås tidlige ærter i køkkenhaven. Og i næste uge skal vi have sat gang i forspiring af porrer, bønner og fra maj skal hele køkkenhaven plantes til.

2 Kommentarer

  1. bjarne ranzau petersen
    bjarne ranzau petersen 3. august 2022

    jeg ønsker en vejledning ag asier så kommer der vejledning af ærteblomster har i ikke tjek på hvad man søger, jeg ville gerne vid om man skal nibe topskudet af asierne når de får en god størrelse ??????

    • Martin
      Martin 4. august 2022

      Hej Bjarne

      Du skal være meget velkommen til at læse med på vores blog.

      Nu ved jeg ikke lige, hvor du søger… men hvad du får vist, hvis du google har vi ingen indvirkning.

      Men vi har da et blogindlæg om dyrkning af asier – det finder du her:

      https://nymolle1900.dk/groentsager-koekkenhave/asier-dyrkning-saaning-forspiring-plantning/

      Men hvorvidt du kan optimere ved at nibe topskud, det kan jeg ikke svare dig på. Gør det ikke selv, men måske det kan forbedre resultat…

      Mere præcis svar kan jeg ikke give dig – og vil da tilføje, at vi blot er helt almindelig hobby-haveentusiaster… og deler vores erfaring fra vores have, her på bloggen.

      Skøn sommer til dig.

      Vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *